Anayasa'nın 78. maddesine göre, TBMM üyeliklerinde en az 30 boşalma olduğu taktirde 3 ay içinde ara seçim yapılması gerekiyor. TBMM'de halen 11 boş sandalye var ve 19 milletvekili daha istifa ederse, ara seçim gerekecek.

HDP'ye ait belediyelere İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanıp belediye başkanları da tutuklanınca yaşananlara HDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman tepki gösterdi.

HDP'li vekillerin ve belediye başkanlarının toplu istifalarla ülkeyi erken seçime götürebileceğini belirten Karaman, "Fiilen tasfiye edilen/edilmek istenen bir HDP var. HDP'nin elinde ise toplu istifa ederek ara seçim ile hodri meydan deme imkanı var. TBMM istifaları kabul eder ve ara seçim olursa ne ala: Yeni bir çıkış olabilir" dedi.

Ara seçime gidilir

Anayasa'nın 78'inci maddesine göre; TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde, ara seçime gidilir. Ara seçim, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tam sayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir.

Üye tam sayısı olan 600'ün yüzde 5'i, 30 milletvekiline denk geliyor. Ancak Meclis'te ölüm ve milletvekilliğinin düşmesi nedeniyle zaten 11 eksik var ve sandalye sayısı 589'a indi. Bu durumda 19 milletvekilinin daha istifasıyla boş sandalye sayısının 30 milletvekiline ulaşması halinde 3 ay içinde ara seçim zorunlu oluyor; seçimin üzerinden 30 ay geçmesi kuralı geçerliliğini yitiriyor. Çünkü Meclis'in üçüncü büyük partisi olan HDP'nin bu zorunluluğu sağlayacak iki katı oranında, 62 sandalyesi bulunuyor.

İktidar engelleyebilir

Ancak Anayasa'nın 84. maddesinde ''İstifa edenin milletvekilliğinin düşmesi, TBMM Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulunca kararlaştırılır'' hükmü bulunuyor.

Bu durumda iktidar ara seçime gidilmesini istemediği taktirde HDP'liler istifa etse dahi, bu istifaları Meclis'te onaylamayarak, engelleme yapabilecek. Ancak istifanın tek taraflı bir irade olduğu da belirtilerek, istifa eden milletvekilinin, TBMM'de tutulamayacağına dikkat çekiliyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim