Güneydoğu Ekspres- 31 Mart ve sonrasında da İstanbul seçimlerinde istediği sonucu alamayan AKP iktidarı, bir kez daha erken seçim tartışmalarıyla Türkiye’nin gündeminde.

Cumhur İttifakı ortakları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bahçeli arasındaki görüşmenin de erken seçim gündemini yeniden ısıttığı belirtilirken, bayramdan sonra siyasetin vites yükselteceği konuşuluyor.

Hürriyet gazetesinin yazarı Abdülkadir Selvi, Eylül ayında hem AKP’de hem de kabinede revizyon olacağını yazdı. Erdoğan’ın sahalara ineceğini de yazan Selvi, “teşekkür gezileri” kapsamında yeni partiyle gündemde olan Davutoğlu’nu Konya’da, Gül’ü ise Kayseri’de hedef alacağının konuşulduğunu kaydetti.

YENİ PARTİYLE ANILAN İSİMLERE ‘ÜMMETİ BÖLECEKLER’ ÇIKIŞI

Erdoğan’ın söz konusu iki isme “Ümmeti bölecekler”, “Davaya ihanet ettiler” şeklindeki iki başlık üzerinden yükleneceğini ifade eden Selvi, “Erdoğan, yeni dönemin eylem planını yavaş yavaş devreye sokmaya başladı. AK Parti’de kongre sürecini başlattı. Böylece teşkilatlarda kopmanın önüne geçip kan değişimini gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Eylül ayı bir anlamda AK Parti açısından değişim ayı olacak” diye yazdı.

‘ERKEN SEÇİM OLUR MU? NEDEN OLMASIN…’

 “Eylülde parti yönetiminde ve kabinede değişiklikler bekleniyor. Peki bir erken seçim olur mu?” diyen Selvi, “Neden olmasın?” diye yanıtlayarak şunları yazdı:

 “Ama hem AK Parti hem MHP kaynakları tarafından ‘erken seçim’ ihtimali kesin bir dille yalanlandı. Seçim yorgunu olan ülkemizin önünde 2023’e kadar altın kıymetinde bir 4 yıl var. Bunun seçimle değil, ülkenin kalkınması için değerlendirilmesi lazım. Buna inanıyorum ama seçimlerin 2023’e kalacağını da düşünmüyorum. 23 Haziran İstanbul seçimleri siyasette fay hatlarını harekete geçirdi. Yerel seçim öncesinde başka bir siyasi denklem vardı, seçimden sonra başka bir denklem oluştu. Erdoğan-Bahçeli görüşmesi bir nezaket ziyaretinin öncesinde önemli bir görüşmeydi. Siyasete etkilerini önümüzdeki günlerde göreceğiz.”

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ DEĞİŞİYOR MU?

Selvi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde değişiklik olup olmayacağı konusundaki soru işaretlerine ilişkin ise şunları yazdı:

 “Şunu söyleyebilirim: Sistemin daha etkin çalışması yönünde düzenlemeler geliyor. Ancak Anayasa değişikliğini gerektirecek köklü değişiklikler yok. Yani partili cumhurbaşkanlığı ve 50 artı bir değişmiyor. Sistem değişikliğinden ziyade sistemin revizyonu demek daha doğru olur. Merhum Erbakan’ın deyimiyle, ‘pansuman tedbirler’ gelecek.”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız…

(Kaynak: Artı Gerçek)

Editör: TE Bilişim