HDP Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek güncel gelişmeleri değerlendirdi.

Yerel seçimler yönelik ittifak görüşmelerine değinen Bilgen, “Bize merkezi düzeyde Batı şehirlerinde herhangi resmi bir talep olmadığı sürece biz kendi yol haritamızı belirleriz. Başından beri yerel seçimlere yüklediğimiz anlam son derece net, Türkiye’nin geleceği ile ilgili politik bir tercihe dayanıyor. Her iki boyutu da demokrasi için hayati önem taşıyor. Birincisi kayyumlara karşı halkın seçtikleri ile yönetilmesini sağlamak, ikincisi de Türkiye’nin batısında güçlü yerel demokrasinin bir denge denetleme mekanizması oluşturması için sandıkta değişimin önünü açmak. Bizim ilkesel tutumumuz budur. Merkezi düzeyde bir talep söz konusu olmamıştır. Yerellerde görüşmeler sürüyor” dedi.

Bilgen şunları söyledi:

Önümüzdeki günlerde Meclis’in de gündemine gelecek bazı başlıklarla ilgili değerlendirmelerimiz olacak. Öncelikle bütçe görüşmeleri ile ilgili çok kısa bir değerlendirmede bulunmak istiyorum.

11 günlük Genel Kurul maratonunun geriye kalan tek somut ve geleceğe dair umut yaratan çıktısı, Bilim ve Teknoloji Bakanı’nın önümüzdeki dönem alternatif TIP ürünlerinin ARGE çalışmalarının bitirileceğini, üretileceğini, satılacağını, döviz girdisi yaratılacağını söylemesi oldu. Bunun dışında bütçe görüşmelerinde somut bir şey duymadık.

Bu tamamen Nasrettin Hoca’nın borç ödeme hikayesine benziyor. Hani komşusuna olan borcunu ödemek için bahçenin duvarına dikenler koyar ya koyunlar geçince dikenlere takılacak yünleri eğirip, kazak örüp onları satarak borcunu ödemek için, işte öyle. Aslında 2019 bütçesinin bütün hikayesi bu fıkradaki kadar gerçekçi ve inandırıcıydı.

 ‘Herkes oylarını bulunduğu yere aldırsın’

Son vurgu da yaklaşan yerel seçimler dolayısıyla kimi sandık hilesi olarak nitelendirilebilecek girişimlerin şimdiden başlamış olmasıdır. Çok sayıda personel kaydırması, kamu görevlisi kaydırması olduğu ve küçük nüfuslu şehirlerde seçim sonuçlarını böyle etkilemeye yönelik girişimler olduğu duyumlarını alıyoruz. Hem şehir merkezlerinden köylere yönelik kimi kaydırmalar, hem de güvenlik güçlerinin belli bölgelere kaydırılması doğrudan doğruya seçimin güvenilirliğine dair şaibe yaratacak girişimlerdir. Biz tam tersi çağrıda bulunuyoruz. Bütün krizlerin sebebi demokrasinin kurumsallaşmamasıdır.

Sandıkta demokrasinin önünü açmak, darbeleri bitirmenin yegane yoludur. Şehir merkezlerinde yaşayanların kayıtlarını mutlaka şehir merkezlerine almaları, üniversite öğrencilerinin mutlaka kayıtlarını oy kullanabilecekleri şehirlere almaları gerekiyor.

‘Talep gelmezse kendi yol haritamızı belirleriz’

Yerel seçimlere dikkat çektiniz, ittifak çok yazılıp çiziliyor CHP ve HDP arasında bir ittifak için adım atılacak mı? Adaylarınız ne zaman açıklanacak?  Sorusuna Bilgen şu yanıtı verdi:

 Bize merkezi düzeyde Batı şehirlerinde herhangi resmi bir talep olmadığı sürece biz kendi yol haritamızı belirleriz. Başından beri yerel seçimlere yüklediğimiz anlam son derece net, Türkiye’nin geleceği ile ilgili politik bir tercihe dayanıyor. Her iki boyutu da demokrasi için hayati önem taşıyor. Birincisi kayyumlara karşı halkın seçtikleri ile yönetilmesini sağlamak, ikincisi de Türkiye’nin batısında güçlü yerel demokrasinin bir denge denetleme mekanizması oluşturması için sandıkta değişimin önünü açmak. Bizim ilkesel tutumumuz budur.

Merkezi düzeyde bir talep söz konusu olmamıştır. Yerellerde görüşmeler sürüyor. İl örgütlerimiz aday göstermeleri gereken yerler için çalışmalar yürütüyorlar; olmayan yerlerde ve ortaklaşılabilecek yerellerde işbirliğine açık olabilecekler. 30 Aralık'ta çok sayıda il ve ilçede halk yoklaması diye tarif ettiğimiz, sadece üyelerimizden oluşmayan çeşitli sivil toplum örgütlerinin de delege olarak oy kullanacağı genişletilmiş bir ön seçim mekanizması işletiyoruz. Bu uygulamanın olmadığı bazı şehirlerin adayları Ocak ayının ilk haftasında açıklanmış olacak. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim