Sedat IRMAK

DİYARBAKIR - Kuzey Irak’ın Zaho kentinde yaşayan Muhammed ailesi, 9 yaşındaki erkek çocuğu Yusuf Azad Muhammed’i yaşadığı nefes darlığı problemi için Zaho’da bulunan hastanelere götürdü. Yapılan tetkikler neticesinde doktorlar baba Azad Muhammed’e çocuğunun öleceğini tekrar getirmelerinin bir anlamının olmadığını söyleyerek eve gönderdi.

 

Doktorların söylediklerinden tereddütte düşen baba Azad Muhammed Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Ünitesi’ne başvurdu. Yapılan tetkiklerden sonra hastaya astım ve hafif düzeyde anemi tanısı konulan Yusuf Azad Muhammed, tedavisi yapılarak taburcu edildi.

“Çocuğun Ölecek dediler”

Baba Azad Muhammed, “Çocuğumu Zaho’daki hastanelere ve özel muayenehanelere götürdüm. Yusuf’un nefes darlığı için ayda bir kan nakli yapılması gerektiği ve yapabilecekleri bir şey olmadığını çocuğumu alıp götürmemi söylediler. Doktorların söyledikleri beni tatmin etmedi. Ben de oğlum Yusuf’u alarak Diyarbakır’a Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne getirdim. Yusuf’a testler yaptılar. Doktoru Velat Şen çocuğun astımı ve hafif düzeyde anemisi olduğunu, korkacak bir durumunun olmadığını söyledi. Çok mutluyuz, bu süre zarfında yaşadıklarımızı anlatamam. Allah razı olsun doktorumuzdan ve hastaneden” dedi.

 Konu hakkında açıklama yapan Dicle Üniversitesi Hastaneleri Çocuk Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Velat Şen, “Aile bize hastamızın şikayetlerini ve Kuzey Irak’ta Yusuf Azad’a konulan tanıyı anlattı. Hastanın şikayetleri ile konulan tanı uyuşmadığından, hasta da gerekli olan bir takım kan tetkiklerini ve bağışıklık sistemi testlerini yaptık. Bununla birlikte solunum fonksiyon testleri, akciğer grafisi değerlendirmelerinde bulunduk. Sonuçlara baktığımızda Yusuf’un kan nakli gerektirecek bir hastalık tablosunun şu an olmadığını saptadık. Hastamızın hava yollarında duyarlılık ve hafif düzeyde anemisi olduğunu belirledik. Yusuf’a uygun tedaviyi başlayarak evine poliklinik kontrolü önererek gönderdik. 1 ay sonra hastamızın tekrar muayenesini ve tetkiklerini yaptık kan değerlerinde bir düşme olmadığını ve nefes darlığının da tamamen geçtiğini saptadık” diye konuştu. 

Tedavisi düzenlenen Yusuf Azad Muhammed ve ailesine dikkat etmeleri gereken bilgiler doktorlar tarafından anlatılarak taburcu edildi.

Editör: TE Bilişim