Fuat BULUT/ÖZEL HABER

DİYARBAKIR - 5 yıl önce aşırı kilosu ve hiperaktif yapısı nedeniyle hiç ilgisi olmadığı halde kendini karate salonunda bulan Sena Kızılaslan, Avrupa ve Türkiye’de şampiyonluklar elde etti.

Adı Sena Kızılaslan. 2004, Diyarbakır doğumlu. Aşırı kilosu ve hiperaktif yapısı nedeniyle babası Şehmuz Kızılaslan tarafından sadece kilolarını vermesi için karate salonuna kayıt yaptırılırken, bugün elde ettiği başarıları hayal bile edemezdi.

Hiperaktif yapısı onu daha da hırslandırdı, 10 yaşında 50 kilo iken,  hırslı bir çalışma ile 5 aylık kısa bir sürede 35 kiloya kadar düştü. Bir gün Diyarbakır’ın ilk milli sporcusu olan hocası Ayşe Meryem Yazar, Sena’ya  “Senin sahnen geldi” dedi ve 5 aylık temel eğitimin ardından Batman’da yapılan “İller Arası Karate Turnuvası”nda  ilk kez çıktığı müsabakadan 3’ncü olarak bronz madalya kazandı. Bu müsabakadan sonra Türkiye  Karate Mili Takım Antrenörleri Mehmet Yazar ile Ahmet Yazar, “Sena’nın geleceği parlak” deyip, çalışma programlarını onun üzerinde yoğunlaştırdı.

Başarıdan başarıya koşan bir karateci

O günden bugüne Sena, ilk kez katıldığı Antalya’daki Türkiye  Minik Yıldızlar Karate Şampiyonası’nda  tüm rakiplerini yenerek Türkiye Karate Şampiyonu  oldu. Ardından Türkiye Karate Milli Takımı’na seçilerek Milli Sporcu olan Sena, Türkiye Karate Milli Takımı adına Balkan Karate Şampiyonası’nda ülkeyi temsil etme hakkı elde etti.

Artık milli sporcu olan Sena, Avrupa’da yapılan Özel Karate Şampiyonaları’nda  şampiyonluk ve Türkiye Karate  Şampiyonluğu ile “yılın en iyi sporcusu” ödülüne laik görüldü. Türkiye Karate Şampiyonluğu ve dereceleri, 3 kez özel Avrupa Karate Şampiyonası’nda Çekya Shotahan Karate Şampiyonluğu, Ukrayna Khakrov Şampiyonsı’nda 3’ncü, Macaristan Budapeşte Karate Şampiyonsı’nda 3’ncü, 8 uluslararası şampiyonluk ve dereceleri, ulusal ve bölge karate şampiyonasında şampiyonluklar ve kupalar, Türkiye Okullar Arası Karate Şampiyonası’nda Türkiye 2’nciliği, Anadolu Yıldızlar Ligi’nde Türkiye 3’ncüsü oldu. Sena Kızılaslan, son olarak Romanya’nın başkenti Bükreş’te 24-26 Mayıs tarihleri arasında 41 ülkeden bin 500 sporcunun katılımıyla yapılan “World  Shotokan Karate Şampiyonası”nda dünya ikincisi oldu.

“Gaziantep’ten dereceyle dönmek istiyorum”

Şu ana kadar 75 madalya ve 9 kupa kazanan 15 yaşındaki Sena Kızılaslan, savunma sanatı olana karateciliğe başlama sürecini Güneydoğu Ekspres’e şöyle anlattı:

“Karate merakım hiç yoktu. Hiperaktiflik ve aşırı kilo vardı. Annem, babama, al götür bir spor aktivitesine yazdır demişti. 10 yaşındayken 55 kiloydum. Şu an 50 kiloyum. Karateye başlayınca 35 kiloya kadar düştüm. Diyet yapmadım. Sporun etkisi ile zayıfladım. Babam karateye yazdırırken ümitli değildi. 5 aylık sporcuyken ilk kez il dışına çıktım. Batman’da yapılan iller arası karate turnuvasında 3’ncü oldum. Madalyalarımı hiç saymadım. Başarıyı oranlarsak benim için düşük seviyede. Çünkü hedefim daha büyük. Öncelikle  27- 30 Haziran 2019 tarihinde Gaziantep’te yapılacak olan Ümit Genç 21 Yaş  Altı Karate Şampiyonası’nda Dünya Karate Milli Takım seçmenlerinde  seçilmek olacaktır. Daha sonra Allah nasip ederse hedefim 2024’te yapılacak olan  olimpiyatlara katılarak Türkiye’yi temsil etmek.

Tabi ki buradaki  başarımın sırrı; öncelikle disiplin, istek, azimli bir şekilde çalışmak. Başta bana en büyük desteği veren Türkiye Karate Milli Takım Antrenörleri Mehmet Yazar, Ahmet Yazar ve Ayşe Meryem Yazar hocalarıma ve de aileme minnettarım. Onlar olmazsa başarılarımız eksik kalır. Çünkü başarı bir ekip işidir.”

Editör: TE Bilişim