Haber Merkezi

Dönüm noktası olarak görülen 5G teknolojisi, insanlığı potansiyel sağlık problemleriyle tehdit ediyor. 5G’de 10 kat daha yüksek frekansa ihtiyaç duyulacağını belirten bilim insanları “Yüksek radyasyon kalp krizi riskini artırabilir” dedi.

Geçen şubat ayında İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen Mobile World Congress’te endüstri liderleri 5G’nin önümüzdeki yıldan itibaren kullanılacağını açıkladı. 170 bilim insanı ise 5G’nin Avrupa’da yaygınlaşmasının sağlık açısından ne gibi riskler oluşturduğuna dikkat çekti.

ICNIRP’ye göre, insan vücudu küçük ısı artışlarını, spor yaparken kasların ısındığında olduğu gibi, taşıyabiliyor. ‘Eşik’ olarak tanımlanan değerin üzerine çıktığında ise maruz kalma süresine bağlı olarak, ciddi sağlık sorunları, kalp krizi ve yanıklara sebep olabiliyor. ICNIRP, risk eşiğinin üzerinde frekansa maruz kalmanın etkileri üzerine detaylı çalışmalara devam ettiklerini, çalışmaları tamamlanmadan somut bilgiler paylaşamayacaklarını belirtti.

Helsinki Üniversitesi’nden moleküler biyoloji profesörü Dariusz Leszczynski ise 5G’nin sağlık açısından risklerini kimsenin tam olarak bilmediğini belirterek “5G emisyonlu radyasyonun etkilerinin biyomedikal olarak araştırılmadığını, 5G’nin güvenli olduğu görüşünün düşük seviyeli radyasyon sağlığa zararlı değildir varsayımına dayandığını” ekledi.

Leszczynski’ye göre milimetrik dalgalar olarak da bilinen yüksek frekansın bağışıklık sistemi üzerine etkilerinin neler olacağı yeterli seviyede bilinmiyor.

Editör: TE Bilişim