FENERBAHÇE’DE yeni sezon kapsamında çalışmalar sürüyor. Teknik ekibin raporu doğrultusunda takıma yeni katılan isimlerin yanı sıra, takımdan gönderilecek futbolcular da yavaş yavaş netlik kazanmış durumda. 3-4-3 sistemi doğrultusunda hareket eden sarı-lacivertli ekip ağırlıklı olarak ligi bu sistem üzerinde tamamlamaya çalışacak. Zaman zaman 4’lü savunmayı oynamayı planlayan Fenerbahçe, ağırlıklı olarak 3’lü savunmayı tercih edecek. 3-5-2 ve 3-4-3 sistemleri üzerinde duran Fenerbahçe hocası VitorPereira, 3’lü savunmada hızlı stoper eksikliğinden dolayı, bu bölgeye takviye istedi. Ayrıca hızlı bir kanat arayışı içinde olan yönetimin, bu bölge için VitorPereira’nın raporu doğrultusunda harekete geçecek. Bu sistemin avantajları ve dezavantajlarını birlikte değerlendirelim.

Öncelikle bu oyunun oynanmasını sağlamak adına orta sahadaki oyuncuların katkısının çok yüksek olması gerekiyor. Fenerbahçe’de bu orta saha 4’lüsünün kimler olacağı henüz belli değil. VitorPereira bu 4’lü için hemen hemen herkese şans verdi. Sol kanat alternatifi olamayan tek isim Ferdi Kadıoğlu. Genç yıldız sol kanattaki performansıyla beğeni kazansa da o bölgenin orijinal oyuncusu değil ve savunma görevlerini yerine getirmekte sıkıntı yaşıyor. Stoper bölgesinde ise ortada oynayan futbolcunun, hem sol stoperin alanını hem sağ stoperin alanını kapatmak adına sürekli kademe anlayışı içerisinde olması gerekiyor. Sol ve sağ stoperin yeri geldiğinde topla alan kat etmesi gerekiyor. Forvet bölgesindeki her oyuncunun oldukça hareketli olması ve kendilerini boşa çıkarmak adına sürekli kenarlara atmaları gerekiyor. Sabit kalındığı takdirde oyunun akışkanlığı olmayabilir.

Bu sistemde bütün oyuncuların büyük bir özveri ile oynaması gerekiyor. Orta sahanın kolay geçilmesi durumunda savunma anlamında zorluklar yaşandığını hazırlık maçlarında gördük. Bu sistemde orta saha oyuncularının güçlü, dinamik, pres gücü yüksek ve topu kazandığı anda doğru pası en kısa sürede atması büyük ölçüde önemli. Resmi maçlarda daha net bir şekilde kadro üzerinden daha detaylı bir analiz yapabiliriz.