Değerli dostlar öncelikle çocukların geleceğimiz olduğunu, onlar için sağlıklı bir gelecek planlarken, spor alanında da bunu iyi planlamak gerektiğini bilmeliyiz.

Unutmayalım;

Spor öncelikle araç olarak çocuklar için çok iyi bir alandır, çocukların hayatında mutlaka sporun ön planda tutulması gerektiğini ve bu sıkıntılı süreç bitince çocukların zararlı alışkanlıklara yönelmeden, aileleri tarafından bir spor alanına yönlendirilmesi de yerinde bir karar olacaktır.

Biz öncelikle çocuklar için eğlenceyi ön planda tutuyoruz. Bakın matematiği daha eğlenceli bir hale getirip sunarsanız çocuğa, belki de en sevdikleri ders olur.

Bu bütün dersler için geçerli.

Sporda da birinci planda bizim için sağlık gelişimi var.

Fakat bu konuda hayret edilecek derecede şehir efsaneleri olsa da, günümüzde artık spor çok bilimsel temeller üzerine araştırmaları yapılan bir alan.

İkinci plan ise eğitim unsurudur.

Çocuk bir takım sporuyla ilgileniyorsa, orada kurallara uymayı öğreniyor, beraber sevinmeyi, beraber üzülmeyi öğreniyor ve çocuk sosyalleşiyor.

Tabii ki bireysel sporlar da olacak, ama grup olarak yapılan sporların çok fazla eğitimsel boyutu vardır.

Şunu bilmeliyiz ki, çocuklar için oyun oynamak çok önemlidir.

Ama günümüzde derslerden dolayı eve kapatılmış, doğal ortamlardan uzaklaştırılmış bir tarz ve katı eğitim vermek üzerine kurallar koyuyorsak çocuk hareket ortamında maalesef sağlıksız büyümeye başlıyor.

Çocuğun küçük yaşlarda gerçekten oyun oynaması lazım. Burada sistematik oyunlar önemlidir. Çocuklar yaşına ve isteklerine uygun oyuncaklarla oynamak ister öyle de olmalıdır.

Spora başlamanın yaşı branşlara göre 3-4 yaşlarıdır.

7-8 yaşına gelene kadar 3 senelik bir periyoda her türlü sporun temel eğitimi sağlanması lazım.

Temel hareket eğitimine girersek;

Burada belli bir spor dalı olmayacak. Unutmayalım ki spor alanında çok baskıcı olmamak lazım. Belli bir sporu yapacaksın diye baskı kuramazsınız.

Çocuğa her halükarda bizim ana hedefimiz sağlık ise ister sevdiğini, isterse performans boyutunda yapsın; biz sağlıktan ödün veremeyiz.

Bugün gençlerin ortamlarına baktığımız zaman en önemli şeyler; aile, okul, yakın çevresi, kulüp ortamları ve doğadır.

Ayrıca bilinçli bir ailenin spor anlamında çocuğa çok doğru bir bakış açısı kazandırması lazım.

Bir kere aile spor yapmıyor ama çocuğu spora götürüyor.

Senin ebeveyn olarak rol model olman lazım ki, çocuk bu işi daha çok sevsin.

Bizim hareketle ilgili becerilerimizi kazanmamızda tutma, çekme gibi hareketler de çok önemlidir.

Çocuk ağaçlardan uzaklaştığı zaman fiziksel olarak zarar görürken, aynı zamanda ruhsal olarak da zarar görüyor. Çocuklar bu ortamlarda oynayarak, doğal gelişiminde dışarıdan alacağı mikroplara da bağışıklık kazanması da çok önemli. Biz tabii ki pisliğin içinde dolaşsın demiyoruz ama bırakın çim de yuvarlansın, sizin kontrolünüzde emniyetli şekilde ağaca çıksın çocuk.

Bakın biz doğadan uzaklaşıyoruz.

Sağlık için yapılan bu yasaklar bitince ailelerin hafta sonları kesinlikle çocukları deniz kenarına, dağlık alanlara götürmeleri gerekir.

Çocuk çıplak ayakla oralarda yürüyecek.

Kayalarda yürüyüş yapacaklar mesela.

Özellikle ağaca tırmanmayı çok önemsiyorum.

Biz çocukken çok tırmanırdık. Çocuk ağaçları tanıyacak. İnsanoğlunun toprakla haşır neşir olması lazım. Doğal eğitim, yaşama dönük bir eğitimin uzantısıdır. Çocuğu götürüp hadi hep beraber domates ekiyoruz diyecekler mesela.

Çocukların bunların değerini öğrenmesi lazım.

Başka bir yazıda görüşmek üzere,

Esen Kalın Evde Kalın Spor’la kalın.