AK Parti’yi iktidara taşıyan en önemli iki unsur; teşkilat yapısı ve yerel yönetimlerde gösterdiği başarıydı. Ancak AK Parti’nin bu iki güçlü kalesinde, son yıllarda yaşanan çalkantılar yerelden genele içten içe kan kaybına yol açıyor. AK Parti teşkilatları, çalışkanlığı ve neredeyse dokunmadığı vatandaş bırakmaması, yerel yönetimlerde de kendisinden önceki yerel yönetimlerin aksine hizmetleri ile anılırdı.

Fakat şimdi öyle mi? Cevabı kestirme yoldan söyleyeyim, değil. Bunu bizzati AK Parti’nin kuruluşunda yer alanlar ve aslında partinin gizli kahramanları olanlar da söylüyor. Şimdi bunların bir kısmı kendi partisinde siyaset yapma imkanı bulamadığı için başka partilerde siyaset yapıyor, kimileri sessiz sedasız bir köşede gelişmeleri takip ediyor. Ama hepsinin ortak özelliği öyle veya böyle partilerine küsmüş olmaları…

Nasıl küsmesinler ki, sen gel bunca yıl partinin iktidarda kalması için gece-gündüz çalış, senin yerine HAS Parti, Demokrat Parti, ANAP gibi farklı partilerden gelenlere kapılar sonuna kadar açılsın ve parti yönetiminde önemli görevlere onlar getirilsin.

Yerel yönetimlerde ise doğu da farklı, batı da farklı bir yönetim anlayışı görülüyor. Batı da AK Partili yerel yönetimler, diğer partilerin aksine neredeyse hizmet üretmeyen bir duruma geldi. Doğu da ise yerel yönetimler kayyımlara devredildi. Bu kayyımlar devlet memurlarından oluştuğu için, halkta pek bir karşılık görülmediği gibi, bazı kayyımların yarattığı tahribatlar AK Parti’ye büyük faturalara neden oldu, bundan sonra da olacağa benziyor. Yani yerel yönetimler rant kavgalarıyla gündeme geliyor.

Son olarak AK Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ile AK Parti Şanlıurfa İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Savacak arasında yaşanan tartışmalar bunun son örneğidir. Her ne kadar iddia sahibi AK Partili Yönetici Savacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Beyazgül’den özür dilese bile tartışma şekline iyi bakılmalı.

Peki ne olmuştu: AK Parti Şanlıurfa İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Savacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’e sosyal medya hesabından özetle, ‘Senin oğlun çuval çuval para götürürken esnaf ekmek götüremiyor. Zalim olma siyaset mafyacılığı yapma Zeynel Abidin Beyazgül. Sen milleti AK Parti'den küstürdün, sen milleti belediyeden küstürdün, sen milleti Recep Tayyip Erdoğan davasından soğuttun. Sen bu davaya zarar veriyorsun, sen yalancısın. Daire başkanların kimdir, akrabaların ne iş yapar? Siyaset mafyacılığı yapma Zeynel Abidin Beyazgül’ diye yazdı.

Başkan Beyazgül’de düzenlediği basın toplantısında, ‘Açıksu Caddesi’nde yol genişletme çalışması yaptık. Yol ve yeşil alan üzerinde olan bir kıraathane istimlak edildi, şahsa hakkı verilerek kıraathane kamulaştırıldı. Çıktı ‘İki yakınımı işe alacaksınız' dedi. Ben 300 tane konutu kale arkasında yıktım. Turizm yolunu açıyorum yine Kızılay meydanının ön kısmını yıktım. Bu insanların hakkı yok mu? Belediye ancak ihtiyaç dâhilinde işçi alır. Sen almazsan bende bunları yaparım dedi ve çocuğuma, şahsıma, aileme iftira atılıyor, rant sağlamıyorum diye hemen oğluma iftira atıyorlar’ dedi.

Bu gelişmelerin ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar, Beyazgül’e destek verdi. Özhaseki ‘Zeynel Bey hakkında başlatılmış olan bir iftira kampanyalar var ve bunu yapanları kabul etmiyoruz. Müfteri birisinin sözüyle hizmet eden kardeşlerimizi hedef alması insafsızlıktır” derken, Gülpınar da, ‘Biz sonuna kadar Zeynel Başkanın arkasındayız, uzun yıllardır tanıyorum. Onu en iyi anlayanlardan biri benim. Çünkü dürüst bir insana akçeli işler konusunda iftira atmak kadar zulüm olamaz” dedi.

Bu gelişmelerin üzerine iddia sahibi AK Partili Savacak, yazılı bir açıklama yaparak, iddialarının doğru olmadığını ifade ederek, Büyükşehir Belediye Başkanı Beyazgül’den özür diledi. Özür diledi dilemesine ama tartışmanın ‘rant’ eksenli çıkması ve gelişmesi, Şanlıurfa halkı üzerinde bir etki bırakmıştır mutlaka ve bunun faturası sandıkta belli olacaktır.

AK Parti’de bu tür olaylar artmaya başladı. Ayrıca son yıllarda yerel yöneticilerin istifaları sıkça istenilir hale geldi. Sadece yerel yöneticilerin değil, aynı zamanda il başkanlarının da önce istifaları isteniyor, sonra aday olmamaları sağlanılıp kongrelere öyle gidiliyor. Bu hem teşkilatları yıpratıyor, hem yerel yönetimleri. Dolayısıyla AK Parti’de yaşanan bu tür gelişmeler, küskünler ordusunu büyütüyor.

Sevgiyle kalın.