30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu "Aynı senin gibi" diyerek Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'e benzetti. Akşener, "Bizans'a rağmen, Avrupa'ya rağmen, Haçlılara rağmen 'Ya İstanbul'u alırım, Ya İstanbul beni alır' dedi. İki kararlı lider ve İstanbul alındı" ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından , 30 Ağustos Zafer Bayramı'na özel Yenikapı'da etkinlikler düzenlendi. Gösteriler ve konserlerin olduğu kutlamaya binlerce İstanbullu ile birlikte İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de katıldı.

İYİ Parti Lideri Meral Akşener,burada bir konuşma yaparak  2019'daki İstanbul seçimlerini %54.21'le kazanan Ekrem İmamoğlu'na övgülerde bulundu ve O’nu  Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'e benzetti:

"1453... Fatih Sultan Mehmet" diyerek sözlerine başlayan Akşener, İmamoğlu'na dönerek "Aynı senin gibi 'Ya İstanbul beni alır, ya be İstanbul'u alırım' dedi." ifadelerini kullandıktan sonra açıklamalarına devam ederek  Akşener, "Bizans'a rağmen, Avrupa'ya rağmen, Haçlılara rağmen 'Ya İstanbul'u alırım, ya İstanbul beni alır' dedi. İki kararlı lider ve İstanbul alındı."

Akşener’ın bu konuşması kamuoyu tarafında sorunlu bulundu ve tepkiler art arda gelmeye başladı. Neden Sorunlu bir konuşma bu? Çünkü Fatih, o zaman İstanbul Bizans İmparatorluğunun başkenti ve ta Hz Muhammed Döneminden bu yana İslam Orduları tarafından feth edilmek istenen bir şehirdir. Bu nedenle çeşitli dönemlerde İstanbul’u fethetme girişimleri olmuştu. İstanbul’un Fethi, Osmanlı Padişahı II.Mehmed’e nasip olmuş ve kendisine “Fatih” unvanının verilmesine neden olmuştu. Bu nedenle İmamoğlu ile Fatih arasında çok büyük farklar vardır ve benzetilmesi makul değildir.

Fakat Akşener’in asıl tepki çeken sözleri , "Bizans'a rağmen, Avrupa'ya rağmen, Haçlılara rağmen…” oldu. Çünkü şu anda İstanbul, bir Bizans, bir Haçlı şehri değildir. Bir İslam şehridir ve burada oturanların kahir ekseriyeti  Müslümandır. İmamoğlu İBB Başkanı seçilirken yüzde 54 oy alarak seçilmiştir. Bu yüzde 54 Müslümansa kalan yüzde 46’lık kesim Bizans mı oluyor? Basit bir mantıkla bu sonuç çıkınca tepkiler gelmeye başladı.

Ancak dikkat çeken bir başka nokta vardır, o da şu:

Millet İttifakı adayını bir türlü açıklamak istemezken, yıpranır kaygısıyla vs…, Akşener’in İmamoğlu’nu bu şekilde överek tanıtması akıllara “Millet İttifakının Adayı İmamoğlu Mu?” sorusunu getirmektedir ki, böyle düşünen kesimler haklı bir bakıma. Zira bir çok araştırma anketlerinde 2023 Seçimleri için Ekrem İmamoğlu, Millet İttifakı adına hep önde görülmektedir.

Madem Adayın Yıpranma Kaygısı Var…

Millet İttifakı “seçimlere daha uzun bir süre varken neden adayımızı açıklarız, açıklarsak yıpratılmaya çalışılacaktır” kaygısını taşıyorken ittifakın ikinci güçlü bileşeni olan İYİ Parti Lideri Akşener, neden Ekrem İmamoğlu’nu bu şekilde övdü?

Bu soruya şöyle cevap verebiliriz:

Madem Sayın Akşener, deyimiyle tarihi göndermelerde bulunarak İBB Başkanı İmamoğlu’nu övmek istedi, o halde bu açıklaması bizde Roma ve daha sonra Bizansların tarihte uyguladıkları Bizans Oyunlarını akla getirdi. Çok zekice tezgahlanmış dümenler anlamında da kullanılan Bizans Oyunlarının, halk arasında Bizans Entrikaları veya Ali-Cengiz Oyunu gibi versiyonları da vardır.

Sayın Akşener’in sözlerinden doğrudan bunun çıktığı iddia edilemez belki ama ismi şimdiden Millet İttifakının adayı olarak çıkarsa varacağı yerin Bizans Entrikaları olabilir. Konumuzu birkaç soru sorarak kapatmak istiyoruz.

Acaba Akşener’in bu açıklamalarınsan Sayın Kılıçdaroğlu’nun haberi var mıydı?  Tören esnasında kendiliğinden mi gelişti bu konuşma? Akşener, neden imalı da olsa Kemal Kılıçdaroğlu’nu ittifakın adayı olarak göstermekten kaçınmaktadır? Eğer Kılıçdaroğlu’nun Akşener’in bu sözlerinden haberi varsa o zaman diyebiliriz ki, Millet İttifakının 2023 Seçimlerinde Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’dur, hayırlı olsun demek kalır sadece.

Saygıyla…