Arnavut mutfağının ne kadar güzel, ne kadar lezzetli olduğunu çoğumuz biliyoruz. Eğer siz bugüne dek Arnavut mutfağından bir lezzet henüz denemediyseniz başlangıcı bu şahane tarifle yapabilirsiniz. Bolca insanı çok pratik bir tarifle doyurabileceğiniz, lezzetini de çok seveceğiniz bir tarif bu. Hadi o zaman sıvayın kolları, henüz Arnavut mutfağı ile tanışmadıysanız, tanışmanızı bu güzeller güzeli mişörizle yapabilir ya da bu mutfağa olan sevginizi yine bir mişöriz pişirerek taçlandırabilirsiniz.

Mişöriz ve diğer adıyla büryan olarak da bilinen bu nefis lezzet dediğimiz gibi Arnavut mutfağının en bilinenlerinden. Arnavutça’damish “et” demek, oriz “pirinç” demek, yani etli pilav anlamına gelmiş oluyor ismi. Hem etle hem de tavukla yapılabilen mişörizi yapması oldukça pratik ve tadı efsane. Haydi kollar sıvansın, akşam yemeğiniz belli oldu. Afiyetler olsun.

Malzemeler:

700 gram bütün tavuk

3 su bardağı pirinç

6 su bardağı tavuk suyu

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

100 gram tereyağı

1 çay kaşığı karabiber

1,5 tatlı kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)

Püf Noktası:

Fırından almadan önce eğer tavuklar kızarmış ama pilav suyunu tamamen çekmişse, sıcak tavuk suyundan bir kepçe kadar ekstradan üstlerine gezdirebilir ve sonra fırından alabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Düdüklü tencereye yıkadığınız tavuğu koyun ve üstüne çıkacak kadar su koyduktan sonra, düdüklü tencerede tavuk pişene dek yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakın.  Tavuk pişerken kuru soğanı küp küp doğrayın ve yapışmaz tabanlı bir tencereye aldığınız tereyağında soğanları pembeleşene dek kavurun.

Ardından salçayı ve toz kırmızı biberi ekleyin, baharatları da ilave edin ve salçanın kokusu çıkana dek kavurmaya devam edin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri de ekledikten sonra, yaklaşık 5 dakika daha kavurun. Bir yuvarlak fırın tepsisine kavurduğunuz soğanlı pirinçleri alın ve haşlamış olduğunuz tavuğun suyundan 6 su bardağı tavuk suyunu üstüne gezdirin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırına bu şekilde verin. Yaklaşık 10 dakika içinde suyunu çekmeye başlayacak olan pilavınız fırından alın ve üstüne kabaca doğradığınız tavuk parçalarını serptikten sonra fırının ayarını 200 dereceye çıkartın ve tavukların üstü kızarana dek 20 dakika daha bu şekilde pişirin. Fırından almadan önce eğer tavuklar kızarmış ama pilav suyunu tamamen çekmişse, sıcak tavuk suyundan bir kepçe kadar ekstradan üstlerine gezdirebilir ve sonra fırından alabilirsiniz.

Fırından aldıktan sonra, nemini korumak ve kurumasını önlemek için bir tepsi kapatın ve bu şekilde 10 dakika kadar demledikten sonra sıcak sıcak servis edin. Afiyetler olsun!