Koronavirüs salgını tüm hızıyla devam ediyor. Aşılama çalışmaları ile bir umutlandık ancak, yine umutlarımız yavaş yavaş azalmaya başladı. Günde neredeyse 1 milyon aşılama yapılacağı belirtilmişti fakat öyle olmadı.

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Türkiye'de koronavirüse karşı süren aşılama süreciyle ilgili olarak "Orantılarsak bir ay içerisinde en iyi ihtimalle 4 milyon kişi aşılanacak. Bunun ikinci dozları var. Toplumsal bağışıklık için 65 milyon kişinin aşılanması gerek. Bu aşılama hızıyla toplumsal bağışıklığın sağlanması en az 3 yıl sürer" dedi.

Çamlı, aşının salgınla mücadelede en önemli silahlardan biri olduğunu da belirterek, "Aşılama süreci Sayın Bakanımızın ilk açıklamasına göre 11 Aralık'ta başlayacaktı. Ancak aşılamaya 14 Ocak'ta başlanabildi. Yaklaşık 20 günde 2 milyon 500 bin kişi aşılandı" dedi.

Bir de aşının milliyetçiliği tartışmaları var. Avrupa'nın bazı ülkelerinde nüfusun 3 katı aşı alınırken, Afrika ülkelerinden birçoğu ise henüz aşıya bile ulaşamadı. Türkiye'de yaşanan tartışmalar ve siyasilerin açıklamaları ile aşılamalar ters orantılı gidiyor.

Diyarbakır'da ise aşı çalışmaları sağlık çalışanlarının yanısıra diğer kesimlere daha ulaşamadı. Diyarbakır Tabip Odası’nın da bu konuda serzenişleri var. Ama kimler ciddiye alıyor konusu ise, tam bir muamma.

Umarım bu aşıda milliyetçilik konusu Türkiye'de daha belirgin olmaz. Çünkü bizde zaten her konuda bir milliyetçilik ve ırkçılık var.