Değerli okuyucularım, birtakım programlarımdan dolayı yaklaşık 15 gündür yazı yazamadım ve bu süreçte sizlerden geçen hafta neden yazı gelmediği konusunda birçok mesaj aldım. Öncelikle bu mesajlar beni ziyadesiyle mutlu etti. Burada bir kitle oluşturup, insanlara ulaşarak onlara bir nebze olsun yazılarımı ulaştırabilmişsem ne mutlu bana. Bu vesileyle yazılarımın yayımlanması hususunda bana bu imkânı veren değerli abim, hayırsever iş insanı Hüsnü Pervane’ye teşekkürü bir borç bilirim.

Eylül ayında aşılamanın da etkisiyle üniversitelerde yüz yüze eğitime geçileceği hususunda birtakım çalışmalar yapıldığı konuşuluyor. Ben bu çalışmaların gerçeklikten uzak ve ütopik olduğu kanısındayım. Nitekim objektif olarak bakacak olursak, aşılamanın istenilen seviyede olmadığı ve kesin çözüm olarak kullanılamayacağı aşikardır.Kaldı ki her geçen gün virüsün kılıf değiştirerek mutasyonlara uğramasını da göz önünde bulundurulunca yüz yüze eğitime geçilmesinin son derece riskli olduğu kanısına varılacaktır.

Dünya yaz dönemini yaşıyor ve şu an ülkelerin ekonomileri tam kapanmayı kaldıramaz durumdadır. Bu sebepten ötürü virüsün azaldığı ve normalleşmeye döndüğümüzü düşünüyoruz ama işin aslı öyle değil. Sonbaharda tekrardan dünya da kapanmalar olacak,bu şaşaalı yaz mevsimi bitecek ve insanlık tıpkı tabiattaki diğer canlılar gibi kış ayına göre kendini hazırlayacak ve eve kapanacaktır.Şu an İngiltere delta varyantı etkisiyle günde 35.000’den fazla yeni vaka sayısı sebebiyle normalleşmenin 4. basamağını ertelemiş durumda. Dünya Sağlık Örgütü’nün resmi olarak paylaştığı verilere göre dünya da yaklaşık 2 milyar insanın en az ilk doz aşısı vurulmuş durumda. Tabloyu görüyorsunuz değil mi? 2 milyar aşı dünyanın yaklaşık 1/4’ü ama hâla dünya genelinde günde 500 bin insan covid-19 virüsüne yakalanıyor.

İnsanlığın bu virüse karşı bağışıklık kazanması için tıpkı eski zamanlarda insanoğluna büyük zararlar veren ama şimdi bir etkisi olmayan diğer virüsler gibi bir zamana ihtiyacı var. Elbette eski zamanlarda insanlar arası etkileşim bu kadar fazla değildi. Günümüz dünyasında bir kişi aynı gün içerisinde birden fazla ülkede bulunabiliyor. Yapmamız gereken bu hareketliliği azaltmakve objektifadımlar atmamız gereklidir. Ben inanıyorum geçmişte insanoğlu bu virüsleri nasıl yenmişse şimdi de yenecek, sadece zamana ve gerekli adımlara ihtiyacı var.

Tüm bu veriler ve gelişmeler bizleri zor bir sonbahar ve kış mevsiminin beklediğini gösteriyor ve eylül ayında yüzyüze eğitime geçilmesinin zor olacağını geçilse bile sadece aşı olanların üniversitelere girişlerinin serbest olacağı diğer tüm öğrencilerin online olarak devam edeceği ve ilk günden beri değindiğim, yeni dünya düzenine göre hareket edileceği kaçınılmaz bir son olarak karşımıza çıkacaktır.

Gelecek yazılarımda görüşmek üzere sağlıkla kalın.