Değerli okuyucularım uzun bir süredir sizlerle bir arada olamadığım için üzgünüm çünkü okulumun son senesiydi mezuniyete hazırlıktan ve yoğun bir çalışmadan dolayı yazma fırsatını bulamadım, bundan sonra bir arada olacağız. Ayrıca yazmam konusunda sizlerden gelen yoğun talepleriniz için teşekkür ederim.

Kısa bir süre önce yurtdışı seyahatinde bulundum. Bu seyahatte Avrupa’nın birçok ülkesini ve şehirlerini gezdim. Bu süreç zarfında gerek oradaki tarihi ve kültürel yapılar olsun gerek insanları olsun yakından inceleme fırsatına sahip oldum. Yaşadığım bu seyahat esnasında önemli gördüğüm bazı noktaları siz değerli okuyucularımla paylaşacağım.

Öncelikle Diyarbakır’dan direkt Almanya Düsseldorf’a uçuş olması işimi kolaylaştırdı. Dış hat uçuşlarının yaygınlaşması kadim memleketimiz Diyarbakır için çok önemli. Bu tarz uçuşların yaygınlaşması açısından (basından duyduğum kadarıyla) yakın zamanda ilgili mercilerin bazı çalışmalar yaptığı haberini aldım, bu haber beni ziyadesiyle memnun etti. Şu an için direkt uçuşların sınırlı olması elbette üzücü bir durum ama yakın zamanda uçuş sayılarının artırılacağına inancım tam.

Uçuş yaklaşık 4 saat sürdü. Diyarbakır’ın 40 derece sıcaklığından Düsseldorf’un 15 derecelik yağmurlu havasına geçiş hazırlıksız yakalananlar için zor olacaktır. Ben tedbirimi alıp yağmurluk giymiştim. Pasaport kontrolleri ve Alman Polisi tarafından sorulan birkaç sorudan sonra ülkeye giriş yaptık.  Yaklaşık 1,5-2 saat valiz bekledik üstelik bizimle birlikte başka bir uçak inmemesine rağmen. Dönüşte de kapıdan geçmek için 3 saat bekledik bu da Düsseldorf Havalimanının personel eksikliğinin ne kadar fazla olduğunu gösteriyordu. Alman hükümeti tarafından havalimanları için 7000 personel alınacağını duymuştum ama durumun bu kadar vahim olacağını bilmiyordum. Büyük bir personel eksikliği vardı dönüşte uçak 2,5 saat rötar yaptı. Yani toplamda gidiş-geliş Düsseldorf Havalimanında 10 saatten fazla beklemişimdir. Bu sayı Diyarbakır Havalimanında 1 saati geçmemiştir. Dünyanın ekonomi ve refah seviyesi olarak en büyük ülkelerinden birinin havalimanının bu şekilde olması beni çok şaşırttı.  Bu sebeple ülkeye dönüşte en az 4-5 saat öncesinden havalimanında olmanız iyi olacaktır.

Yaptığım seyahatte mekanları ve insanları gözlemlerken bir turist gözüyle değilde bir araştırmacı, bir gazeteci, bir hukukçu gözüyle inceledim. Bu sayede insanların yaşam tarzlarını, hayat standartlarını, beklentilerini, kaygılarını daha belirgin bir şekilde tespit ettim. Özellikle Rusya-Ukrayna Savaşının Avrupa insanı üzerindeki durumunu ve daha birçok olayı siz değerli okuyucularıma anlatacağım.

Konumuz uzun önümüzdeki haftalar da bu konular üzerinden devam edeceğim şimdi giriş mahiyetinde havalimanı hakkında bilgi verdim ilerleyen yazılarımda artık şehirler hakkında konuşacağız gelecek yazılarımda görüşmek üzere sağlıkla kalın.