Sonbahar ile birlikte yaz meyve ve sebzeleri tezgahlardan kalktı, yerlerine ise yine mis kokulu, enfes sonbahar lezzetleri geldi. Hal böyle olunca bize de onları bol bol değerlendirmek, mevsim bitmeden soframıza konuk etmemiz gereken nefis sonbahar yemekleri hazırlamak düştü.

Bunlardan biri de mayhoş tadıyla ayvadır. Eğer siz de ‘her şey mevsiminde güzel, tazeyken lezzetli’ diye düşünenlerdenseniz ayva dolmasını sizlere öneriyorum. Bu eşsiz lezzeti yapanlara şimdiden afiyet olsun.

Gerekli malzemeler:

200 gram orta yağlı dana kıyması

1 adet kuru soğan

1 çay bardağı pirinç

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı yenibahar

1 çay kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı domates salçası

3 adet ayva

4 yemek kaşığı pekmez

2 yemek kaşığı nar ekşisi

2 su bardağı su

7 dal doğranmış maydanoz

Yemeğin yapılışı:

Bir kasede kıyma, soğan, pirinç, domates salçası, tuz, karabiber ve yenibaharı birbirine karışacak şekilde yoğurun. Ayvalar için bir kaseye limonlu su hazırlayın. Kapak için ayvanın üst kısmını kesin. Sabit durabilmesi için alt kısmından da küçük bir parça kesip, ayvanın içini oyun. Oyduğunuz ayvaları ve üst kapaklarını kararmaması için limonlu suda bekletin. Limonlu sudan çıkardığınız ayvaların içini kıyma ile doldurun ve tencereye yerleştirin.

Ayvaların üzerine pekmez ve nar ekşisini gezdirdikten sonra kapaklarını kapatın ve suyunu ekleyip orta ateşte pişmeye bırakın. Fokurdamaya başlayınca, ocağın altını kısın ve ayvalar yumuşayınca ocaktan alın. Üzerine maydanoz serpiştirerek servis edin.