Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi, sadece kentin değil 400 bini aşkın nüfusuyla Türkiye'nin de en kalabalık nüfusuna sahip yerleşim yerlerinden biri.

Kendi nüfusu ile birlikte 2015'teki "hendek" olaylarında Sur'dan göç eden ve Suriye savaşından kaçanların da yerleştiği yükü ağır bir ilçe.

Bu haliyle kentin en yoksul ilçelerinden biri aynı zamanda.

40-50 yıllık binalar, yan yana bitişik yapılar, dar sokakları ile çarpık kentleşmeden kurtulmak isteyen Bağlar, belediyenin projesi ile yeni ve modern görünüme kavuşmak istiyor.

Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde imzalayıp Resmi Gazete'de yayımlanan "Kentsel Dönüşüm" kararından sonra ilk etapta Kaynartepe Mahallesi'nde işe başlayacak.

53 bin metrekarelik ve bin 354 yapının olduğu Kaynartepe, iki yıl sonra sosyal alanlı siteler, geniş caddeler, spor salonları, oyun parkları, modern eğitim kurumlarının bulunduğu bir mahalleye dönüşecek.

Kaynartepe, ilçenin diğer mahallelerine örnek bir yapı teşkil edecek.

Projeye göre her şey güzel ancak halk, mağduriyet yaşamak istemiyor.

Bu konuyu Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu'na sordum. Yanıtı aynen şöyle:

"Kesinlikle bir mağduriyet olamayacak. Kentsel ve yerinde dönüşüm yaparken, bu konuyu ve karar alma süreçlerine halkımızı da dahil edeceğiz. Bakanlık yetkilileri buraya gelecek. Muhtar ve söz konusu kentsel dönüşüm yapılacak yerde ikamet edenler toplantı yapacak. Görüş ve öneriler sunulacak. Fiyat Tespit Komisyonu kurulacak. Yaşanabilir bir kent için atılacak her adımda ve alınacak her kararda halkımız olacak. Kimsenin mağdur edilmesine asla izin vermeyeceğim."

Evet kentsel ve yerinde dönüşüm olsun ancak atılacak tüm adımlarda halk da söz sahibi olsun.

Saygılarımla