Memleket yıkılsa illa ki birileri bundan nemalanacak ve her dönemde oldu gibi krizi fırsata çevirecek. Bunların başında bankalar geliyor. 

Oysa koronavirüs salgınına karşı tüm dünya da olduğu gibi Türkiye’de de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlıklar, yaşanan/yaşanacak krizin etkisini dengede tutmak için bir takım tedbir paketini açıklamıştı.

Neydi o paketler, önce bir hatırlayalım:

*Krizden en çok etkilenen sektörlerdeki işverenlerin vergi yükümlülükleri, SGK primlerini ve kredi borçları ertelenecek. (Bu tedbirler vasıtasıyla koronovirüs nedeni ile üretiminde ciddi bir düşüş yaşayan, bu nedenle gelir akışı duran firmaların likidite sıkıntısını azaltmak amaçlanıyor. Bu şekilde işten çıkarmaların da önüne geçilmek isteniyor.)

*Kredi Garanti Fonu (KGF) limiti yükseltilerek teminat sorunu nedeni ile kredi alamayan firmaların banka kredilerine erişimi kolaylaştırıldı. (Ekonomik kriz dönemleri likidite ihtiyacının çok hızlı yükseldiği dönemler oluyor. Panik ortamında bir yandan gelir akışı azalırken bir yandan herkes nakite geçmek istiyor. Bu paniği gidermek için likidite kanallarının açılması için KGF kanalı devreye alındı.)

*Kısa çalışma ödeneği ile üretime ara veren işyerlerinde çalışanlara geçici gelir desteği sağlandı.

*İhtiyaç sahibi ailelere 2 milyar TL'lik bir kaynak aktarımı. (Bu öncelik yeşil kartlılar ve sosyal yardımlaşma kurumlarında kaydı bulunanlara tanındı ve ailelere bin TL’lik nakdi yardım ödendi. Ancak Erdoğan, geçen hafta bu yardım ağının daha da genişleyeceğinin sinyalini verdi.)

Psikolojik olarak az da olsa rahatlayan sosyal ve ekonomik çevre, bu paketin pratiğe geçişinde ciddi sıkıntı yaşıyor.

Özellikle bankalar, bu krizi fırsata çevirmenin derdinde.

Türkiye’deki tüm ticaret odaları ve borsalarının da tek gündemi bu neredeyse…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle kredi genişlemesinin sağlanabilmesi için KGF’nin kefalet kapasitesini 250 milyar lira arttırmıştı. Ancak, oda ve borsalara gelen şikayetler, bu kredilerin bankalar tarafından finansman sıkıntısı çeken firmalara ödenmediğini gösteriyor.

Şirketlerin başvuruları, bankalar tarafından ‘limit bitti’ denip geri çevriliyor.

Daha da kötüsü bankalar, koronavirüsten olumsuz etkilenen firmalara değil de, kredibilitesi yüksek büyük firmalara kredi kullandırıyor.

Yani banka güvendiği firmaların dışında kimseye para vermiyor.

Olan yine işletmelerimize oluyor.