Covid - 19 Pandemisi nedeniyle ülkemizde yaşam durdu.

5 aydır insan gücümüz ve genç nüfusumuz evde oturuyor, üretimden uzak kaldı ve bir kesim sadece tüketiyor.

Maddi, manevi, ekonomi, iş yaşamı, eğitim, psikoloji, insan ilişkileri, yaşam sevinci vb. her konuda kaybımız çok büyük…

1 Haziran tarihinde devletimiz önlemleri almak koşuluyla bütün sektörlerde iş yaşamına dönülmesini onayladı.

Sadece takım spor kulüpleri / spor okullarının faaliyetlerine izin verilmiyor.

Sağlık Bakanlığı yayınladığı  "SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ"nde ;  "Takım sporları kulüpleri, takım çalışması yapmamalı, takım çalışmasının dışındaki  temassız, mesafeli, önlemli  çalışmaları yapabilir"  diyor.

TAKIM SPORU KULÜPLERİNİN / SPOR OKULLARININ EN BÜYÜK SORUNU, SPOR SALONLARINA GİREMEMELERİDİR.

3 m. yükseklikteki 100 m2 lik  fitness salonlarına girişe izin veriliyorken, 10 m. yükseklikteki 600 m2’lik takım sporu salonlarına giriş izni yok.

ASIL YANLIŞ BURADADIR. ÜZERİNE GİDİLMESİ GEREKEN KONU BUDUR.

Körü körüne "takım sporları faaliyetlerimiz başlasın" diyenlerden değilim. Detay verilmeden salt böyle bir talep kamuoyunda da yanlış anlaşılmamıza neden olabilir.

ASIL TALEP; "Salonlara girmemize izin verilsin, TBF (takım  çalışmaları dışında)  uygulayacağımız denetlesin, bu şekilde faaliyetlerimize başlamamızın yolu açılsın" OLMALIDIR.

Takım sporu kulüpleri / spor okulları; sporcusunu, antrenörünü, çalışanını korumayı (spor hizmeti konusunda yeterli bilgi sahibi olmayan bilim kurulu önerilerinin ötesinde bir çizgide) becerebilecek bilgi, görgü, kültür, niyet, imkan ve yeteneğe sahiptir.

Pandeminin 5’nci ayında (28 Temmuz 2020) hayatın genel görüntüsü çok endişe vericidir. Toplu ulaşım araçları, eğlence yerleri, AVM’ler,  kafeler, bankalar, resmi daireler, camiler, bayram faaliyetleri, HER MEKAN VE ORTAM HINCA HINÇ DOLU, İNSANLAR KUYRUKLARDA İÇİÇE, YÜZDE 50 ORANINDA MASKESİZ durumdadır.

Milyonlarca insanın önlemsiz yaşamalarına göz yumulurken,

Takım Sporları (gerçek anlamda önlemleriyle) çalıştırılmıyor.

5 milyon çocuk ve genç, aileleriyle birlikte 15 milyonluk bir insan kesimimizin yaşamsal ihtiyacı olan SPOR konusunda akılcı bir çözüm bulunmalı. 

Çocuklar sporsuz, kulüpler ve spor emekçileri yaşamlarını sağlayabilecek gelirlerinden uzun süreli yoksun kalmıştır.

Ç Ö Z Ü M

Sorunun akılcı ve en uygun şekilde çözümü, derneklerimizin ve kulüplerimizin gösterdiği çabalarla mümkün olmayacaktır.

TBF + TUBAD heyetlerinin, bakan, müsteşar düzeyindeki çabaları da sonuç  getiremeyecektir.

TBF BAŞKANI HİDAYET TÜRKOĞLU, İYİ HAZIRLANMIŞ BİR DOSYA İLE SAYIN CUMHURBAŞKANI İLE RANDEVU ALARAK GÖRÜŞMESİ TEK VE EN ETKİLİ ÇÖZÜMDÜR.

Bu konu üzerinde çalışması ve çözüme ulaştırması, Hidayet Türkoğlu'nun ;  (basketbol ile ilgili çocuk nüfusuna kazanım sağlaması açısından)  TBF Başkanlığı dönemindeki en büyük başarısı olacak ve TÜRKOĞLU adı ile ülkemizi / halkımızı dünyada üst düzeyde temsil ederek kazandığı sevgi ve saygıyı çok daha büyütecektir.

CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ DOSYASINDAKİ İVEDİ KONULAR

(ÖNERİ)

1. Sektörün spor salonlarına girmesine ve TBF denetiminde önlemler alınarak yapılacak, takım çalışması dışındaki çalışmalara izin verilmesi.

2. Spor Altyapı Kulüplerine maddi destek sağlanması, vergi borçlarının silinmesi, yüzde  18 olan KDV oranının (bütün eğitim faaliyetlerinde olduğu gibi yüzde 8’e düşürülmesi) devlet bankalarından düşük faizle kredi alabilmelerinin sağlanması.

3. Spor salonlarının çok yükselmiş bulunan kiralarının makul düzeye çekilmesi ve sadece 2020-21 sezonuna mahsus olmak üzere altyapı kulüplerinden / spor okullarından kira alınmaması (özel okul, devlet okulu, belediye salonları).

4. Basketbol emekçilerinin (antrenör ve her kategorideki çalışanın) Kısa Çalışma Ödeneği’nin (çalışmalara başlanılamaması durumunda) tutarının arttırılarak devam ettirilmesi.

5. TBF için devletten ilave ödenek talep edilerek, kulüplerden yeni sezonda hiç bir faaliyet para talep edilmemesi (lige katılım payı ve TBF tarafından TUBAD’a da maddi destek sağlanarak, seminer ücreti, antrenör kartı vize ücreti vb.)

6. Kulüplerimize / spor okullarımıza (2020-21 sezonuna mahsus olmak üzere) malzeme desteği için resmi sistemden ödenek sağlanması.

7. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'ndan  "altyapı spor kulüpleri / spor okullarının, takım çalışmalarının dışındaki çalışmalarla faaliyetlerine başlaması"  yönünde  onay alınması ve kamuoyuna duyurulmasının sağlanması.

8. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Spor Federasyonlarının en büyük çözüm ortağı ve destekçisi kurumlar olan Spor Okullarının SEKTÖREL BİR KURUM olarak kabul ve tescil edilmesine yönelik mevzuat değişikliği yapılması.

Sonuç olarak spor sektörü ve çalışanları ile aileleri de bu sıkıntılı süreçte unutulmamalı.

Başka bir yazıda görüşmek üzere,

Esen Kalın Spor’la Kalın.