Bir bayramın ardından genellikle “Allah tekrarını nasip etsin” denir. Bayram; sevinci, neşeyi, coşkuyu ve hele dini bayramsa ruhların arınmasını sağlayan bütünleştirici, kucaklayıcı ve barış günleridir. Kutlanacak özel günlerdir bayramlar. Bu özel günlerde ruhlarını arındıranlardan olmak çok güzeldir. peki ya kutlayamayanlar. Hiç düşündük mü?

Dünyadaki yetim ve yoksul çocukların sayısı birçok ülkenin nüfusundan fazla. Çocuklar aile koruması olmadan veya yoksulluk şartlarında yaşıtlarından çok daha güç durumda yaşamak zorunda kalıyor. Yada yaşamaya çalışıyor. Çocuk yoksulluğu veya ebeveynlerinin hayatta olmaması birçok sebebi olablilir, tabi ama ilk akla gelen savaşlar, ekonomik kriz, özel nedenler vs. özellikle savaşlar (icat eden görmesin cennet) Suriye'den sonra Ukrayna’da yaşanan çatışmalarla bu gerçeği bir kez daha ortaya koydu.

Savaşlar, çatışmalar, kuraklık, kıtlık, hastalıklar, yoksulluk ve afetler…

Her gün yaklaşık 10 bin çocuk bu sebeplerden yaşamını veya ailesini yitiriyor.

Dünya üzerinde aile korumasından uzak olan çocuk sayısı çok fazla. Yüz binlerce çocuğun can güvenliği, beslenme ve barınma sorunu olduğu bir dünyada öncelikle devletin veya sivil toplum kuruluşlarının sorumluluk alanına girmesi gerekmektir.

Önümüz bayram bu bayramı babasız ve annesiz geçiren yetim/öksüz veya akranlarına göre tesadüfen yoksul ailelerinin çocukları olarak dünyaya gelenlerin bayramı nasıl geçecek, yardım eli uzatılıyor mu? Çocuklar bayramları nasıl geçireceklerini düşünen oldu mu?

Bizler çocuklarımıza alış-veriş merkezilerinde giydirirken, yetim çocukların nasıl giyineceklerini hiç merak etik mi? Güzel ülkemin “öteki çocukları…” Çılgınca paraların harcandığı zengin mekânlarının yanı başındaki yoksul evler ve bu evlerde, çocukları için bir tencere yemek pişirebilmenin ıstırabını çeken birde utangaç mağrur kadın ve erkekler.

Çocuklarının küçücük bedenlerine giydirecek yeni bir elbise, minnacık ayaklarına geçirecek bir ayakkabı giydirme çabası içerisinde, İyi de yoksulluğun yüzü neden kadınlaşıyordu? Utanarak da olsa, çocuklarına bir şeyler giydirebilme çabası neden bu kadar onları utandırıyor. Utanacak birileri varsa onların bu durumda yaşamasına sebep olanlar değil midir?

Bir yanda eğitimsiz bırakılmış, yoksullaştırılmış, sosyal ve siyasal yaşamın dışına itilmiş, kadınlarımız ve çocuklarımızdan bizler sorumlu değil miyiz?

Sizde bir yetim çocuğa sahip çıkın, bir yetim çocuğa el uzatın ki, bayramlarda yetim çocukların yüzleri gülsün, yetim gülerse dünya güler…

Mutlu, huzurlu, barış dolu, yoksullukların bittiği/bitirildiği nice bayramlara ulaşabilmeyi diliyor, herkesin bayramını kutluyorum…