Türkiye’de 9 ayı geride bırakan koronavirüs pandemisi, sosyal ve ekonomik olarak yaşamın neredeyse tüm yönlerine olumsuz etki bıraktı.

Pandeminin yayılma hızına karşı alınan kısıtlama kararları, sosyal mesafe ve izole yaşamlar, üretim ve ticaretin adeta belini kırdı.

Bu süreçte iflas edenler de oldu, işsiz kalanlar da.

Tüm bunların yanında geleceğimizin teminatı olan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın uzaktan eğitim adı verilen EBA uygulamasıyla tanıştı.

İnterneti ve tableti olan bu uygulamadan faydalansa da milyonlarca çocuk, EBA’ya ulaşmada güçlük çekti.

Diyarbakır gibi yoksulluğun dip yaptığı bir kenti düşünürsek eğitim gören 500 bin çocuktan en az yarısının EBA’dan mahrum kaldığını söyleyebiliriz.

Geçtiğimiz hafta sonu izole yaşamdan dışarıya adım attığım gün ilk ziyaret ettiğim yer kentin değerli iş insanı Reşit Cantürk’ün bürosu oldu.

Kendisi yeni koronavirüs illetini yenmişti. Gündemimiz de hem pandemi hem de memleketin haliydi.

O arada büronun hemen karşısında bulunan ve bir dönem kentin ilk ve tek göz hastanesi olarak kullanılan binaya gözümüz ilişti.

Hz. Süleyman Türbesi’ne giden caddedeki bina Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin “Birlikte Çalışmak Gibisi” yok brandası ile kaplanmış.

Üzerinde dezavantajlı çocuklar başta olmak üzere Sur’da ikamet eden 9, 10, 11 ve 12’nci sınıf öğrencileri için bir eğitim yuvası için kısa bir süre sonra açılacağı yazılıyor.

Bir süre sonra bu işin pratik yürütücüsü olan Büyükşehir Belediyesi’nin Spor ve Gençlik Daire Başkanı Mehmet Kesen geliyor büroya.

Aslen Ordulu ama Diyarbakır’ı öve öve bitiremiyor.

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sayın Münir Karaloğlu’nun eğitim ve çocuklar ile ilgili hassasiyetini anlatıyor.

Bu çerçevede Sur ve diğer 16 ilçede de böylesi eğitim merkezlerinin açılacağını ve çocuklara ücretsiz hizmet vereceğini söylüyor Sayın Mehmet Kesen.

Kocaman bir alkış…

Bir alkış da mekanını bu hizmet için fedakarlıkla tereddüt etmeden tahsis eden Sayın Reşit Cantürk’e.

Bu bilgiyi dinlerken mekanın hikayesi geliyor aklıma.

Hatırlanacağı üzere pandeminin ilk süreçlerinde Reşit Cantürk, hem bu binayı hem de sahibi olduğu Demir Otel’i sağlık çalışanlarının hizmetine ücretsiz sunmuştu.

Ne diyelim…

Birlikte çalışmak gibisi yok…

Saygılarımla