Ülkemizde sofralarımızın vazgeçilmez bir parçası olan çorbalar, her mevsim sofralarımızdaki yerini almaktadır. Her yaştan insanların severek tükettiği çorbalar içinde bezelye çorbası da önemli bir yer almaktadır.  

Bezelye çorbası, şimdilerde her mevsim yapılmaktadır. Dondurucularda muhafaza edilen bezelyeler, tazesi kadar olmazsa da yine de büyük bir beğeniyle tüketilmektedir. Ayrıca havaların bu kadar soğuk geçtiği günümüz çorba tarifi iyi olacak diye düşünüyorum.

Gerekli malzemeler:

1 su bardağı iç bezelye

3-4 dal yeşil soğan

2 çorba kaşığı margarin

2 adet kabak

8-10 adet taze fasulye

Yaklaşık 2 litre kadar et suyu

1 çorba kaşığı pirinç

1 adet yumurtanın sarısı

1 su bardağı süt

Yemeğin hazırlanışı:

Soğanları ayıklayıp yıkadıktan sonra ince ince doğrayalım. Kabakların üzerlerini kazıyıp yıkadıktan sonra küçük küpler halinde keselim. Fasulyeleri ayıklayıp küçük parçalara bölelim.

Margarini tencerede eritip doğramış olduğumuz soğanları ilave edelim ve yemeğimizi karıştıralım. Tenceremize bezelye, doğranmış kabak ve fasulyeyi ekleyelim. 2-3 dakika daha kavurup suyunu ilave edelim.  Kısık ateşte tüm sebzeler yumuşayana kadar kaynatalım. 

Yemeğimizi süzgeçten geçirdikten sonra tekrar ateşe alıp pirincimizi ekleyelim. Pirinç yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirelim. Bu arada bir kasede yumurtayı çırpıp sütü ilave edelim.

Bu karışıma çorbadan azar azar ekleyerek karıştıralım. Sütlü yumurta karışımının sıcaklığı ile aynı seviyeye gelinceye kadar sürekli karıştırarak çorbaya ilave edelim. Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatalım. Haşlanmış bezelye taneleri ve küp halinde doğranmış kızarmış ekmekle süsleyip sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.