FUTBOLtüm paydaşlarıyla değerlendirilmeli. Sahada olan 11 futbolcu ve yedek kulübesinde olan futbolcular, teknik adam, antrenör, malzemeci, doktor, başkan, yönetici ve pek çok işin görünmeyen kısmını oluşturan paydaş. Bir kulübün başarısı sadece kazanılan kupalarla ölçülmemeli. Ülke futboluna kattığı değerle, yetiştirdiği futbolcularla, bu tarz değerlendirme ölçüleri de olmalı. Yabancı kuralının tartışıldığı şu günlerde, takımlarımızdaki yerli oyuncu sayısının azlığı dikkat çekmekte. Tabi ki yabancı kısıtlamasından taraf değilim. Neticede kim iyiyse o oynar. Ancak kulüplerin 35 yaşında ülkemizi son durak olarak gören futbolcuları transfer etmesine karşıyım.

Yabancı kuralı sınırlaması yerine kalite sınırlaması getirirsek eğer problem ortadan kalkar. Mesela en az 5 defa ülkesinin Milli Takım formasını giymiş olması veya ödenecek paraya sınır getirmek. Bir başka öneri yaş sınırı olabilir. 30 yaş üstü transfer edilecekse bunun kriterleri dünya çapında bir yıldız futbolcu olursa izin verileceği gibi. Ancak ne olursa olsun ister yabancı sınırı olsun, ister olmasın fark etmez. Kulüplerin oyuncu yetiştirme zorunluluğu olmalı. Her sene onlarca transfere ödenen maliyetlerin hesaplaması yapılırsa, o maliyetlere bir futbolcu fabrikasının kurulacağını düşünmek çok abartılı bir düşünce olmaz.

Kulüpler sadece tek sezon bu iş için yatırımlarını alt yapıda oyuncu yetiştirmeye aktarırlarsa, belki ilk sezon işler istenilen gibi olmayacaktır. Belki ikinci sezonda işler kötü gidebilir. Ancak ne olursa olsun uzun vadede başarı sağlanacaktır. Kulüpler kendi gününü kurtarmak yerine 10 veya 20 senelerini kurtaracaklardır.

Bu işi tek başına bir kuruma veya bir takıma veya bir başkana veya bir teknik direktöre bırakmak doğru değil. Bu işin sağlanması için kulüpleri bu yöne teşvik etmek gerekir. Bu durumun oluşması içinde futbolun bütün paydaşlarının bir araya gelerek ortak bir karar alıp bu doğrultuda hareket etmek gerekir. Ülke futbolunun düştüğü bu ekonomik dar boğazdan, yine ülke futbolunu yönetenler çıkarabilir. Bu durumu hep birlikte herkes taşın altına elini koyarak bertaraf etmek yine bizim elimizde.