Fuat BULUT'un kaleminden SEÇİMİN NABZI...

 DİYARBAKIR - Güneydoğu Ekspres Gazetesi, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlerin nabzını tutmak için yollara koyuldu. İlk durağımız, 117 bin 674 nüfusuyla kentin en kalabalık ikinci ilçesi olan Bismil. 120 köy ve 20 mezrası olan, kent merkezine 54 kilometre mesafedeki Bismil’in toplam 69 bin seçmeni bulunuyor.

Tarım ve hayvancılığın temel geçim kaynağı olduğu ilçede sanayileşme hiç yok. Tekstil atölyeleri ve çırçır fabrikalarının ötesinde iş alanı oldukça kısıtlı olan Bismil, geçen yılın ikinci çeyreğinde baş gösteren ekonomik krizden oldukça etkilenmiş. Öyle ki özel bir banka şubesi kepenk indirip ilçeden çıkmış.

 İlçeye girdiğimizde bir şantiye havası ile karşılaşıyoruz. Caddeler köstebek yuvası, sokak araları kazı yapılıp üstü toprakla örtülmüş yamalarla dolu. Cadde ve sokaklardaki bu tablonun sebebi kentte ilk kez doğal gazın gelmiş olması ve elektrik aksamlarının yer altına çekilmiş olması. Projeyi yapan mevsim koşullarını dikkate almayınca ortaya bu tablo çıkmış. Asfaltlama için havaların ısınması bekleniyor. Bu nedenle Bismilliler, bu çileyi 4 aydır yaşıyor.

 Kentin en önemli sorunlarından biri de trafik. Kentin en işlek yeri olan İstasyon Caddesi’nde sıkışan trafik, İstanbul’un keşmekeş trafiğini anımsatıyor.

Tüm bunların yanında 0-24 yaş nüfusu Türkiye ortalamasının üstünde olan Bismil’de işsizlik kol geziyor. Hemen hemen her bina altında bir kahvehane veya kafeye rastlamak mümkün. İlçe bu nedenle mevsimsel göç yaşıyor.

 Seçim havasının pek de hakim olmadığı ilçede iki aday iddialı görünüyor. Bunlardan biri HDP, diğeri ise AK Parti. HDP, bir önceki seçimde başkanlığı kazanmış olmasına karşın görevden almalar nedeniyle kayyıma verilen koltuğu geri almak istiyor. AK Parti ise kayyımla yapılan hizmetlerin devamını getireceği düşüncesinde.

 Güneydoğu Ekspres Gazetesi olarak bizler de mikrofonu HDP’nin Bismil Belediye Eşbaşkan Adayları Orhan Ayaz ve Gülşen Özer ile AK Parti Bismil Belediye Başkan Adayı Hacı Kemal Arslan’a uzatıp, kentin sorunlarını ve seçilmeleri halinde hayata geçirecekleri projeleri sorduk.

  

“Hizmet seferberliği başlatacağız”

  

HDP Bismil Eşbaşkan adayları Orhan Ayaz ve Gülşen Özer, demokratik siyasetin alabildiğince daraltıldığı ve sınırlandırıldığı, anti demokratik uygulamaların olağan hale geldiği belirterek şunları ifade ettiler: “Hukukun ve adalet duygusunun toplumda zedelendiği, ötekileştirmenin ve toplumu karşıtlaştırmanın tavan yaptığı ülkemiz demokrasisinin ağır yaralar aldığı bir dönemden geçiyoruz.”

 Yerel yönetimler toplumun demokratik gelişimi ve yerelde halkın kendikendisini yönetmesinin ve geleceğini yerelde planlamasını sağlamak için en önemli demokratik kurumsal yapılardır diyen eşbaşkan adayları Ayaz ve Özer şöyle konuştular:

 Gelişmiş toplumlarda ve ülkelerde demokrasinin en önemli göstergesi olarak yerel yönetimler görülmektedir. 

 Demokrasinin en  büyük güvencesi demokratik seçimlerdir. Halkın iradesinin yansımasıdır. Maalesef ülkemizde ve bölgemizde kayyım politikaları halkın iradesine ipotek konulması ve demokratik siyaset alanının tasfiyesi sonucunu doğurmaktadır. Bu itibarla ülkemizin demokrasisine ağır bir darbe vurmaktadır. 

 31 Mart seçimlerinde kayyım politikalarına halkımızın çok güçlü bir şekilde kırmızı kart göstereceğine inanıyoruz. 

 İlerde hep birlikte göreceğiz kayyım uygulamaları belediyelerde büyük tahribatlar ve anti demokratik uygulamalara imza atmıştır. Yerellerde belediyeler eliyle büyük borçlar oluşmuş, halk borçlandırılmıştır. Çünkü belediyelerin bütçeleri ve borçları aslında o yerelde yaşayan halkındır. 

 Biz HDP belediyeleri olarak 31 Mart sonrası büyük bir hizmet seferberliği başlatmak istiyoruz. Bunu halkımızla birlikte yapacağız.” 

 Ayaz ve Özer halkı nasıl belediye çalışmalarının karar süreçlerine katacaklarını da şöyle anlattılar: “Halkı belediye çalışma ve planlamalarının tüm karar süreçlerine katacağız. Stratejik 5 yıllık belediye planlamamızı halkımızla birlikte yapacağız.

Muhtarlar, STK'lar, kooperatifler, esnaf oda ve dernekleri, çiftçiler, ziraat odaları, seyyar satıcılardan tutalım, bakkal, marketler ve tüm esnaf örgütleri, taşıma kooperatifleri kısacası örgütlü tüm yapılar; ayrıca mahallelerde halk toplantıları, tartışma ve istişare platformları vb. organizasyon ile toplumun belediyenin demokratik yönetimine katmayı hedefliyoruz.

 

Belediye meclis toplantılarımızı halka açık alanlarda; gerekirse parklarda, mahallelerde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Şeffaf ve halkla sürekli paylaşılan bir belediye bütçesi ve harcama giderlerini halka her ay bültenlerle yerel basın, bilboardlarla ilan ederek ve farklı yöntemlerle halkımızla paylaşacağız. 

 Köylerimizde muhtarlar ve köy halkı ile sağlıklı bir diyalog kuracağız. Tüm seçilmiş meclis üyelerimiz ile birlikte halkımızla tartışarak, ortaklaşarak birlikte demokratik bir belediye yönetimini yürüteceğiz. Biz belediyelerde yerelde iktidar değil yerelde demokratik yönetim iddiası ile geliyoruz.” 

Orhan Ayaz Kimdir?

1978 yılında Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde doğdu. Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü öğrencisi. 2015-2018 tarihlerinde HDP Diyarbakır İl Eşbaşkan Yardımcılığı görevlerini yürüttü. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi. Evli ve 4 çocuk babası.

Gülşen Özer Kimdir?

1969 yılında Diyarbakır’da doğdu. Yaşam Evi Kadın Dayanışması Derneği’nde aktif faaliyet yürüttü. 2015-2017 yılları arasında HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanlığı yaptı. HDP Parti Meclisi Üyesi görevi devam etmekte. Evli ve 2 çocuk annesi.

 

 “Sosyal belediyecilik hizmeti yapacağız”

AK Parti / Hacı Kemal Arslan

 

 

AK Parti Bismil Belediye Başkan Adayı Hacı Kemal Arslan yerel hizmet sadece yol ve kaldırım yapmak değildir dedi ve şunları belirtti: “Biz bu anlayışı değiştireceğiz. İlçemizin çok ciddi sorunları var. Kentimizi kalkındırmak için irademiz, gerekli tüm araç ve gereçlerimizle seferber olacağız. İşsizlik, ilçemizin en büyük sorunlarından biri. Her caddede onlarca kahvehane var. Gençlerimiz işsiz. Her mahallede kurulacak kurs evlerinde gençlerimizi, özellikle de kadınlarımızı meslek sahibi yapacağız. Çocuklar için kreşler açacağız. Belediye öncülüğünde bir Barış Masası kuracağız. Bu oluşum içinde belediye, kaymakamlık, emniyet, jandarma, müftülük ve kentimizin ileri gelenler olacak. Bu heyet, olası bir kavgada, tartışmada devreye girecek ve daha fazla büyümesinin önüne geçmek için çaba sarf edecek.”

Arslan konuşmasının devamında şunları söyledi: “İlçemiz bir tarım kentidir. Dolayısıyla çiftçilerimizin büyük sıkıntıları mevcuttur. Çiftçinin en büyük sorunlarından biri olan ekiliş giderlerinde, nakit bulamayan çiftçiler çok ağır vade şartlarıyla borçlandırılıyorlar. Mahsullerin geliri ise vade farkıyla eriyor. Belediye ve tarım STK yöneticilerinin içinde yer alacağı tarım şirketi sayesinde çiftçiye gübre tohum ilaç satışları yapılacak. Üstelik vade farkı olmadan. Hasatta geri ödeme yapılacaktır. Bu kapsamda çiftçinin ürün satacağı işletmelerden ve destekleme primlerinden temlik tahsilat yapılacaktır. Küçük çiftçiler için can suyu alımına gelecek bu proje için ulusal birçok STK’dan destek alınacaktır.”

Neredeyse metropol şehirler kadar trafik sorunu ilçeyi hapsetmiş durumda olduğunu belirten Arslan, “İlçeye gerek çevre köy ve ilçelerden ticaret akraba ziyareti gibi konular için günlük fazladan araçlar gelmekte; mevcut sinyalizasyon ve ışıklandırma eksiklikler ile beraber trafik çekilmez hale gelmiştir. Bu kapsamda şehir içi ve kırsal alandaki yolların bakımı, onarımı yapılacak, ulaşım seferlerini daha verimli hale getireceğiz” diye konuştu.

Bismil’de özellikle 1990’lı yıllarda yapılan konutların önemli bir kısmı depreme ve diğer tehlikelere dayanıksız olduğunu vurgulayan Arslan, “Kent merkezi bütününde yapılacak planlama ile kentsel dönüşüm alanları belirlenecek, ilçenin yerleşim alanındaki çarpık yapılaşmanın önüne geçilerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ ile yapılacak işbirliği ile sağlıklı ve kaliteli yaşam alanları oluşturulacaktır” dedi.

Arslan son olarak şunları söyledi: “Vatandaşlarımızın şikayet, talep ve önerilerini iletebilecekleri, bunun takibinin sağlandığı birimler yenilenecek ve ihtiyaca göre yenileri oluşturulacaktır. Yardıma muhtaç ve bakım hizmetleri için diğer devlet kurumlarıyla uyumlu çalışma desteklenecek; böylece daha çok insana hizmet götürülecektir. Belediyenin sosyal medya ve web sitesinde vatandaşın sorunlarına verilen geri dönüşler şeffaf biçimde yansıtılacaktır. Kadın ve gençlerin projeleri desteklenecektir. Spor faaliyetlerinin gelişmesi için bölgede spor okulları teşvik edilecektir.Ben bir Bismilli olarak kendi halkıma hizmet etmek için adayım.”

Hacı Kemal Arslan Kimdir?

1964 yılında Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde doğdu. 1936 yılında Bismil ilçe olduktan sonra seçilen ilk Belediye Başkanı Şeyhmus Arslan’ın torunu. 1995-1999 tarihlerinde ANAP’tan Meclis’e giden Diyarbakır Milletvekili Muzaffer Arslan’ın oğlu. DYP ve ANAP’te Bismil İlçe Gençlik Kolları Başkanlığı yaptı. Uzun süredir AK Parti’de aktif görevlerde bulundu. Evli ve 3 çocuk babası.

 

‘Seçimden seçime hatırlanıyoruz’

2014 yerel seçimlerinde Bismil’in Çeltik Köyü’ne muhtar seçilen ve yeniden aday olan Mehmet Akyüz, siyasetçilerden oldukça şikayetçi olduklarını belirterek şunları söyledi: “Seçimden seçime akıllarına geliyoruz” diyen Mehmet Akyüz, 1500 nüfuslu köyün yüzde 80’inde su olmadığını ifade ediyor. Konuyla ilgili Kaymakamlık, Belediye ve DİSKİ’ye yaptıkları müracaatlardan bir sonuç elde edemediğini vurgulayan Mehmet Akyüz, “Bizim köy bir göçer köyüdür. 2004’te buraya geldik. Daha sonra evleri baraj altında kalanlar da gelince nüfusumuz daha da kalabalıklaştı. Alt yapı kaldıramaz hale geldi. Şu an 1500 kişi yaşıyor burada. Suyumuz daha önce 45 kilometre uzaklıkta bulunan Hazro’dan geliyordu; ancak uzun bir süredir bundan mahrumuz. Su kuyuları ihtiyaca cevap vermiyor. Birçoğumuzun evinde su yok. Yolumuz yok, kanalizasyon sorunumuz var. Durumumuz iyi değil. Köy sahipsiz. Seçimden seçime sahipleniyoruz sadece.”

 

 

Editör: TE Bilişim