Diyarbakır’ın üçüncü büyük ilçesi olan Silvan’da birçok proje çalışmaların startı verildi. Halkın yaşamına doğrudan etki edecek çalışmalar bunlar.

Eleştiriyoruz, çarpık çurpuk diyoruz ama Silvan hala Diyarbakır’ın gözde ilçelerinden bir tanesi. Tarihi ve doğa yapısıyla, tarım ve sanayileşme, gelişen inşaat sektörüyle sadece Diyarbakır’ın değil, Güneydoğunun hata, Türkiye’nin önemli bir kentidir.

Silvan ilçesi batısında Diyarbakır merkez ve Hazro; kuzeyinde Lice ve Kulp ilçeleri; doğusunda Batman ili, güneyinde Bismil ilçesi ile komşudur. Diyarbakır’a 82 km uzaklıktadır. Düz bir arazi yapısına sahip gibi görünse de dağlık yerleri de vardır. Keskin kayalıklara sahiptir. Yüz ölçümü 1.373 km´dir. Arazi genellikle engebelidir. 1500 metreyi bulan Albat Dağları Silvan´ın arkasındadır. Albat dağları ova boyunca ilçeyi doğudan batıya keser.

1990’lı ve 2015 yıllarında her ne kadar güç vermişse de 2019 yıllında nüfusu 86 bin 736 kişi, 2020 yılında 86 bin 745 kişi, 2021 yılında 87 bin 639 kişi oldu. Bu nüfus artışıyla birlikte Silvan Belediyesinin hazırladığı rapor doğrultusunda ilçe merkezinde bulunan Eski halk binası yıkılarak yerine kent meydanı çalışması başlatıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Eski hal binasının yerine 14 bin 430 metrekarelik 1. Kılıçarslan Kent Meydanı inşa çalışması başlatıldı. Büyükşehir Belediyesi, Silvan ilçesinde vatandaşların soluklanabileceği alanlar oluşturmak amacıyla başlattığı çalışmalar neticesinde

Silvan 1. Kılıçarslan kent meydanı yapım işi. Yapım işi 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edile edilerek Eylül firması tarafından yapım çalışmalarına başlanılacak. Kent meydanı çalışmaları Ağustos 2022 tarihinde tamamlanarak halkın kullanıma sunulacak.

Şehirlerarası yolcu taşımacılığı ile Silvan-Diyarbakır arası yolcu taşımacılığını yapan minibüsler ve otobüsler içinde TOKİ mevkiinde yer tahsisi yapılmış olup, gerekli yıkım çalışmalarının ardından ihale çalışmaları başlatılacak.

Nadide ilçemiz Silvan’a ağırlığı tarıma dayalı olacak şekilde üretim yapılması planlanan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) çalışmaları devam etmektedir. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Silvan Kaymakamlığı, Silvan Belediyesi girişimleri sonucu Silvan İlçesinde yapımı planlanan OSB çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, 30 bin kişiye iş imkanı sağlayarak istihdama yönelik büyük kazanımlar elde edecek. Silvan OSB Türkiye ve Bölgenin ekonomisine büyük katkı sağlayacak.

Silvan'a bu ve bunun gibi projelerin hayata geçirilmesi. Kentin gelişmesi açısında en önemli çalışmalardır. Kamusal alanlar, kentlerin gelişim ve geleceği için çok çok önem arz etmektedir.

Kalın Sağlıcakla