SPOR Toto Süper Lig’de geri sayım başlamış durumda. 2021-2022 sezonunun başlamasına sayılı günler kaldı ve artık heyecan giderek artıyor. Camiaların yeni sezon planlamasını yaptığı şu gülerde birçok temel sorun ile de karşı karşıyalar. Bunlar limit sorunu veya yabancı kuralı artık ismine ne derseniz deyin. Bu durum sadece Fenerbahçe veya Galatasaray için geçerli bir durum değil. Bu durum tam olarak ülke futbolunu etkisi altına alan ve ortak bir sorun olmuş durumda. Yabancı sınırının kaldırılmasını Türkiye Futbol Federasyonu nasıl isteyebilir? Bu istek hangi temel sebebe dayanıyor? Bu soruların cevaplarını bilmediğimiz gibi verilen herhangi bir cevabı anlamakta pek mümkün görünmüyor.

Bilindiği üzere birkaç sezondur ligimizde yabancı serbestliği var. Kulüp takımları ilk 11’de istedikleri kadar yabancı oynatabiliyorlardı. Bu serbestlik sayesinde, kendi oyuncu profilimizin de arttığını söylersek yanılmış olmayız. Veya Anadolu kulüplerinin başarısı bu dönemde ligde ciddi anlamda adından söz ettiren takımlarımız var. Yerli futbolculara çok uçuk rakamlardan bahsedilmiyor artık. Ancak bu kısıtlamanın gelmesi durumunda tekrar eski düzene dönmemiz kaçınılmaz bir durum olacak. Serbestlikte oyuncu yetiştiremediğimizden bahsedenleri anlamak mümkün değil. Çağlar, Cengiz, Zeki, Merih, sayacağımız sadece birkaç örnek. Ligde oynayan Ozan, İrfan, Taylan, Dorukhan bu oyuncularımız yerel ligde oynadılar ve hepsi şu an Milli takımımızın oyuncuları. Bu oyuncular yabancı kuralı serbestken kendi kulüplerinde ciddi süre alan oyuncular.

Futbolda pasaportun oynamayacağını kim iyiyse onun oynaması gerektiği sözünü hatırlatarak devam edelim. Bir diğer konu yayıncı kuruluş meselesi ve harcama limitleri. Teknik anlamda detaylara girmeden birçok problemin olduğu gözükmekte. Bu konuda kulüplerin beraber hareket etmeleri gerekmekte. Sahada tabi ki rekabet olacak. Ancak kulüplerin çıkarlarının ortak olduğu unutulmamalı ve kaos ortamından uzak durulması gerektiğinin bir kere daha altını çizmek istiyorum. Kavga ile bu soruların çözülemediğini geçmiş dönemlerde gördük. Tecrübe ile sabit. Türkiye’deki futbol ekonomisini ayakta tutan 4 büyük camia bu işe önderlik etmeli. Sadece birinin zor durumu onu bağlar denmeyip hep birlikte hareket edilmeli. Kulüpler yek vücut olmayı başarabilirlerse, o zaman bu kararların bir hükmü olmayacaktır. Türk futbolu adına alınacak kararlar, yabancı kuralının kaldırılmasından çok daha büyük meseleler.