Gelin, cevizli baklavayı biraz övelim. Hep fıstıklı baklavanın gölgesinde kalan, hakkı biraz yenen bu güzelliğe hakettiği değeri verelim. Mutluluk deposunun sözlük anlamı olarak var olmuş bir tatlı kendisi. Cevizin tüm lezzetini ara katlarında saklamış, şerbetini usul usul içine çekmiş bu baklava, üzerine bir de misler gibi kokan bir tereyağı gezdirildi mi, adeta bir sanat eserine dönüşüyor.

Bir de siz onu ev yapımıyken görün. Bayramlara, özel günlere de pek yakışıyor üstelik. Bu kez ellerimiz sipariş vermeye, hazır yufkadan baklava yapmaya gitmesin. Giyelim mutfak önlüklerimizi, cevizli baklavalarımızı açalım. Ev yapımı cevizli baklavanın lezzeti şu zamana kadar yediklerinizden çok daha başka olacak! Ev yapımı baklava yapımı sizi hiç korkutmasın, aslında yapımı sandığınız kadar zor değil, sadece biraz zahmetli. Ev yapımı baklava yufkası tarifini yapın, ardından baklavanın şerbetini hazır edin.

Malzemeler:

Hamuru için;

2 adet yumurta

1,5 çay bardağı süt

1 çay bardağı ayçiçek yağı

4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

1/3 su bardağı su

3,5 - 4 su bardağı un

Şerbeti için:

3,5 su bardağı su

3 su bardağı toz şeker

1/4 adet limonun suyu

İçi için:

300 gram ceviz içi (iri çekilmiş)

Açmak için:

1 su bardağı nişasta

Araları için:

250 gram eritilmiş tereyağı

Püf Noktası?

Şerbetin ılık, baklavanın sıcak olmasına özen gösterin. Yufkaları tek tek açmak yerine birkaç tanesini üst üste koyarak da açabilirsiniz. 1 tepsi 15 porsiyon olarak hesaplanmıştır.

Nasıl Yapılır?

Hamuru için:

Un hariç hamurun tüm malzemelerini derin bir kabın içerisine alın. Üzerine un ilave ederek yavaş yavaş yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Eksik kalırsa un ilave edin.

Elde ettiğiniz hamuru nemli bir bezle örtün ve oda sıcaklığında dinlendirin.

Şerbeti için:

Derin bir tencerenin içine toz şeker ve suyu aktarın. Orta ateşte şeker eriyip, su kaynayana kadar karıştırın. İyice fokurdamaya başladığında limon suyunu ilave edin ve bir müddet daha bu şekilde kaynattıktan sonra ocaktan alıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Birleştirme aşaması:

Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde 20 beze çıkarın. Bu bezelerin üzerlerine nişasta serperek tepsinizin büyüklüğünde incecik bir biçimde açın. Tepsiyi güzelce yağladıktan sonra yufkaları aktarmaya başlayın. İlk 10 yufkayı tabanı için, geriye kalanları üst kısmı için ayırın.

Her katın arasına eritilmiş tereyağı sürün. Ortasına geldiğinizde cevizleri ilave edin.

Geriye kalan katları da çıktıktan sonra bir bıçak yardımıyla şekil verin. Arta kalan eritilmiş tereyağını üzerine gezdirin.

180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin. Çıkarıp ılımış şerbeti üzerine gezdirin. Baklava şerbetini iyice çektikten sonra afiyetle tüketin.

Servis Önerisi

Dilerseniz yanına kaymak ya da dondurma ilave edebilir, o şekilde servis edebilirsiniz.