Hakkari, Muş ve Şırnak’ta etkili olan kar yağışından dolayı vatandaşların zorlu kış yaşamı da başladı. Ayrıca kimi yerde mevsimin ilk karı 1 metreyi bulurken, karla mücadele timleri kapalı yolları açmak için seferber oldu.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde dağ köylerinin karla kaplanmasıyla vatandaşların zorlu kış yaşamı da başladı.

Her hafta farklı bir köye giderek vatandaşların yaşamlarını fotoğraflayan Öğretmen Ümit Bartın, bu hafta da kış mevsiminin hüküm sürdüğü dağ köylerini ziyaret etti. Dağ köylerindeki zorlu yaşamı fotoğraflayan Bartın, kış mevsiminde vatandaşların hayvanlarını kar üzerinde yemlemesini, donan su borularını ve gündelik yaşamı kayıt altına aldı.

Zorlu kış sürecinin dağ köylerinde başladığını ifade eden Ümit Bartın, “Bugün yine köyleri gezerken insanlarımızın yaşadığı zorluklara şahit oldum. Hayvan besleyen insanımızın çektiği zorlukların yanı sıra su konusunda yaşanan sıkıntılara şahit oldum. Kış mevsiminin başlamasıyla maalesef büyük zorluklar da ortaya çıkıyor. Bugün buna birebir şahit oldum. Yüksekova’nın kışı çok sert geçtiği için haliyle insanımız bu durumdan fazlasıyla etkileniyor. Köylerde özellikle sıkıntılar daha da çok. Güzel olan ise köylerde yaşayan insanların genelde bu sıkıntıları giderme konusunda beraber çalışmalarıdır. Umarım insanımız bu sene çok zorluklar yaşamaz ve bu kış mevsimini sıkıntısız geçirir” dedi.

Kar kaplanlarının kış mesaisi başladı

Kapanan 10 köy yolu ulaşıma açıldı

Muş’ta etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle kapanan 10 köy ve 21 mezra yolu ekipler tarafından yeniden ulaşıma açıldı.

Kentte özellikle yüksek kesimlerde yer alan dağ köyleri, kar yağışı ve soğuk havadan olumsuz etkileniyor. Gece saatlerinde etkili olan kar ve tipi nedeniyle 2 bin 500 rakımlı Üçevler grup köy yolundaki 10 köy ve 21 mezra yolu ulaşıma kapandı. Bölgede çalışma başlatan Muş İl Özel İdaresi ekipleri, tipi ve fırtına nedeniyle kar kalınlığının yer yer 1 metreye ulaştığı yolları güçlükle açabildi.

Çalışmayla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan operatör Mithat Yakışan, 2022-2023 karla mücadele sezonuna 2 bin 500 rakımlı Çavuştepe mevkiinde başladıklarını söyledi. 10 köy ve 21 mezra yolunun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandığını anlatan Yakışan, “Sabah erken saatte ekiplerle kar mücadelesine başladık. Fırtına ve tipi nedeniyle çalışmamız çok zor oluyor. Tipi ve fırtınadan ötürü bazı yerlerde kar kalınlığı çok yüksek oluyor. Ondan dolayı epey zorlanıyoruz ama mücadele ederek mecburen yolları açıyoruz. Muş İl Özel İdaresi olarak karla mücadelemiz devam etmektedir. Nefesin olduğu her yerde gece gündüz demeden mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Mevsimin ilk karı 1 metreyi buldu

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde mevsimin ilk karı 1 metreyi buldu. Karla mücadele timleri kapalı yolları açmak için seferber oldu.

Beytüşşebap ilçesinde kar kalınlığının 1 metreyi geçtiği Tuzluca ve Toptepe köylerinin yollarını açmak için ekiplerin karla mücadelesi 2 gündür sürüyor. 3000 rakımlı yerleşim yerlerinde kış mevsimi, tam anlamıyla kendini gösterdi. Beytüşşebap Kaymakamlığına bağlı Özel İdare Ekipleri karla kaplı yolları açmak için çalışma başlattı. 2 gün süren çalışma sonrası kapalı yollar açıldı. Çığ riski olan bölgelerde ise nöbetleşe çalışan ekipler, 6 ay boyunca Beytüşşebap ve köylerinde karla mücadele etmeye devam edecek.

İş makinesi operatörü Şehmus Cin, Beytüşşebap’ta ilk karla mücadelesine başladıklarını söyledi. Yüksek rakımlı bir yayla olduğu için 5 ay boyunca karla mücadele edeceklerini aktaran Cin, "Vatandaşlarımız hayvancılıkla uğraştıkları için yüksek bölgelerde kalıyorlar. Onlara yol açmak görevimiz. Yıllardır bu işteyim. Allah razı olsun herkes bize yardımcı oluyor. Hiçbir eksiğimiz yok, ekip olarak karla mücadeleye hazırız" dedi. (İHA)

Editör: TE Bilişim