Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'yi ziyaret edilmesiyle beraber CHP Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun açıklamış olduğu Ortadoğu Barış ve İşbirliği çalışmaları hakkında bilgi verdi.

CHP'nin bu Ortadoğu barışı için ne kadar önemli olduğu vurgulanırken, özellikle iktidar ve yandaş medya kanadı ise bu ziyaretten rahatsızlık duyması pekte gizlenemedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı başkanlığındaki heyet geçtiğimiz günlerde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme ile ilgili CHP’den yapılan açıklamada, “Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı başkanlığında Kuzey Irak’a çalışma ziyaretinde bulunan CHP heyeti, Erbil’de Bölgesel Yönetim Başkanı Neçirvan Barzani ile görüştü. Heyet Ardından Bölgesel Yönetim Parlamentosunu ziyaret etti. Görüşmede, ziyaretten duyulan memnuniyet dile getirilirken bu ziyaretin yeni bir başlangıç olduğu vurgulandı. Cumhuriyet Halk Partisi Heyeti, programda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı (OBİT) hakkında bilgi verdi” denildi.

TÜRKMEN SİYASETÇİLERLE GÖRÜŞME

CHP Genel Başkan Yardımcısı Salıcı’nın yanı sıra Dış Politika Baş Danışmanı ve İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, Parti Meclisi Üyesi Nevaf Bilek, Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken ile Enver Ömür Polat’ın eşlik ettiği ziyarette parlamento ziyareti de yapıldı. CHP’den yapılan açıklamada bu ziyaretle ilgili de, “Parlamento Başkanı Rewaz Fayeq ile yapılan görüşmenin ardından, Türkmen siyasetçi Parlamento Başkan Yardımcısı Muna Kahveci ile bir araya gelindi. Görüşmeye Irak Türkmen Cephesi Grup Başkanvekili İmdat Bilal de katıldı. Cumhuriyet Halk Partisi Heyeti ardından Irak Türkmen Reform Partisi Başkanı Abdulkadir Bazergan ile bir araya geldi. Türkmen siyasetçilerle yapılan görüşmelerde kültürel, sosyal ve ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesi temennisi dile getirilirdi” denildi.

CHP heyeti bugün öğleden sonra Kerkük'e geçerek Irak Türkmen cephesi Genel Başkanı Hasan Turan ve yetkililerle de bir görüşme gerçekleştirecek.

CHP heyeti ile Barzani görüştü: Sürekli iyi ilişkiler arzuluyoruz

Erbil ve Kerkük'te ziyaretlerde bulunan CHP heyeti, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani ile bir araya geldi. Görüşme sonrası IKBY Başbakanlığı ise bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "CHP Başkan Yardımcısı, Partisinin Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun selamlarını IKBY Başbakanı'na iletip, böylesi yüksek bir heyetle ilk defa IKBY'ye gelmekten de memnuniyetlerini dile getirdi" ifadesi yer aldı. Açıklamada, Salıcı'nın, ziyaret amaçlarının Türkiye ve IKBY arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve CHP'nin ortak öneme sahip konulardaki görüşünü ifade etmek olduğunu söylediği aktarıldı.

Türkiye'nin önemli bir komşu ve bölgesel bir ülke olduğunu belirten Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin, her zaman zenginliğin bir sembolü olan çok uluslu, farklı etnik ve dinleri içinde barındıran ülke konumundaki Türkiye ile sürekli iyi ilişkiler geliştirmeyi arzuluyoruz.

Salıcı da görüşme sonrası yaptığı paylaşımla, "Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı'nı (OBİT) konuşuyoruz. Komşularımızla diyalog kanallarının açık tutulması için, Ortadoğu’da suların durulması için Cumhuriyet Halk Partisi olarak üzerimize düşen her türlü yapıcı katkıyı sunacağız" dedi.

CHP'nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ziyareti Türkiye'de iktidar partisine yakın medya gruplarının hedefi haline geldi. bir ülkede siyasettin geldiği son noktadayız, Yeni Akıt gazetesinin CHP yönetiminin ziyaretini şu sözlerle eleştirdi.

AK Parti'nin Türkiye'nin terör sorununu bitirmek amacıyla gerçekleştirdiği Çözüm Süreci'ni hedef alan eleştirilerini unutan CHP'den ikiyüzlülüğünü ortaya koyan bir hamle geldi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani ile Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesud Barzani'yi ziyaret CHP'li vekiller, bölgesel yönetimin bayrağı önünde keyifli pozlar verdiğini yazdı.

Tabi ki, Yeni Akit Gazetesi, bu ülkeden bir Kürt meselesinin varlığında habersiz, İran, Irak ve Süriye'yi kapsayan önemli sorunların başından gelmektedir. Bu sorunun çözümü ile ilgili elbette ki, çok girişimler yapıldı. Bütün girişimler hiç bir sonuç alınamadı. HDP geçmişten şimdiye kadar yapmış olduğu girişimler görmezden gelindi veya görmek istenilmedi. Ancak CHP kadrolarının bu atılımı önemli bir atılım olarak görülmektedir. Bölgemizin İş dünyasında ve siyasi çevrelerde de olumlu karşılanmaktadır. Türkiye ve Ortadoğu'nun önemli olan Kürt sorununun çözümü ile ilgili doğru adresin Kürdistan Bölgesel Yönetimi olan Barzani'dir. oradaki görüşmenin elzem ve geç kalınmış bir görüşme olduğu kanısındayım.

CHP 100 yıllık anlayıştan sıyrılmayı başarırsa ancak bölgede kilit siyasi hareket olma yolunda ilerleyebilir. On yıllardır yeniden şekillenen Ortadoğu da siyaset kendini değiştirmezse kısır bir döngüde kendini tekrar eder ve tarihin çöp sepetine gider. Türkiye ve Ortadoğu daki siyasi parti ve ideolojiler kendini yeni dünya ekseninde konumlandırmalı. Savaş siyasetinin son bulması için tüm kesimler çaba göstermeli. Ortadoğu coğrafyasında yaşayan halkların kardeşliğini istemeyenler tüm halkların orta düşmanıdır.

Yazıma çok kıymetli Yaşar Kemal’in dizeleri ile son vermek istiyorum. “Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır.

Saygılarımla