2023 Seçimlerine yaklaşmakta olduğumuz bir süreçte Türkiye toplumunun siyasal tercihinin ne olacağı konusunda araştırma şirketleri nabız tutmaya devam ediyor. Hemen hemen her ayrıntıyı araştıran araştırma şirketlerinden biri son olarak “Bugün Seçim Olsa Oyunuzu Hangi Partiye Vereceksiniz?” sorusu ile Türkiye’de dar gelirli kategorisinde değerlendirilen kesimin siyasal eğiliminin ne olacağını araştırdı. Bu sorunun cevabı ile bir bakımdan siyasi muhalefetin “Toplu yoksullaşıyor, bu nedenle geniş halk kesimleri iktidardan desteğini çekmiş durumda. Hemen hemen her tartışma platformunda sokak iktidardan bıkmış” şeklinde tespiti bir anlamda tartışılır duruma getirilmiş olmaktadır.

Dar gelirli kesim, göreli olarak nicel anlamda toplumun çoğunluğunu oluşturmaktadır. Çoğunluk oluşturması hasebiyle siyasal partiler için önemli bir oy potansiyelini teşkil etmektedir. Kırılgan olması nedeniyle de siyasetin nabzının üzerinde tutulmaya çalışıldığı bir kesimdir. Başka bir ifadeyle dar gelirli kesim siyasi eğilimi belirleyebilecek kapasiteye sahiptir, diyebiliriz.

Bu yazımızda üzerinde araştırma yapılmış, politik eğilimi sorulmuş olan dar gelirli kesimin verilerle ortaya konmuş tercihinin önümüzdeki seçimde nasıl olabileceğini yorumlamaya çalışacağız.

MetroPoll Araştırma Şirketi Başkanı Özer Sencar, sosyal medya hesabından dar gelirli vatandaşlar arasında yapılan anketin sonuçlarını paylaştı. Aylık geliri 3000 TL ve altı seçmenlere yönelik gerçekleştirilen araştırmada "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz ?" sorusu soruldu.

Dar gelirli kesimin eğilimini MetroPoll Araştırma şirketi araştırdı. Yapılan anketin sonuçlarına göre partiler şöyle sıralandı:

Anket sonuçlarına göre tüm aylarda Ak Parti, dar gelirli vatandaşların en çok tercih ettiği parti oldu. AK Parti'yi sırasıyla CHP, HDP, İyi Parti ve MHP takip etti.

Kararsızlar Yine Çoğunluk

AK Parti, Temmuz- Ağustos ayı içerisinde yüzde 29.2 ile listenin zirvesinde yer aldı. Aynı ay içerisinde AK Parti'yi yüzde 16.8 ile CHP, yüzde 11.8 ile HDP, yüzde 10.4 ile MHP ve yüzde 8.3 ile İYİ Parti takip etti. Kararsızların oranı da yüzde 20.1 olarak kayıtlara geçti.

Anketin ortaya koyduğu verilere bakılırsa dar gelirli kesimde kararsızların yüzde 20 gibi bir oranla hatırı sayılır bir çoğunluk oluşturduğu görülmektedir.

Buna seçime giden süreçte siyasal partilerin kararsız seçmeni yanına çekmek için siyasal mühendislik çalışmalarını derinleştirecekleri açıktır. Bu bağlamda siyasi liderlerin seçmen çekme noktasında söylemlerine ve politik etkinliklerine daha fazla dikkat edecekleri bir durumla karşı karşıyayız.

Bir başka dikkat çekici nokta ise dar gelirli kesimin yüzde 29 gibi yüksek bir oranla AK Parti’ye oy vereceğini belirtmesidir. Bunu muhalif siyasi aktörlerin nasıl yorumlayacakları merak konusu. Buna bakılırsa “iktidarın, halkı ekonomik sıkıntıya soktuğu” muhalefetin savı havada kalmış gibi gözükmektedir. Veya muhalefet, araştırma şirketinin verilerinin yanlı olduğu tezini öne sürebilir, bu da kendi yaklaşım biçimi olacaktır.

Yüzde 20’lik kararsız kesim bütün siyasi partiler için kazanılması gereken bir oy potansiyeli olarak orta yerde durmaktadır.

Şüphesiz iktidar partisi olan AK Parti, bu orandan memnun olmakla beraber, kalan yüzde 20’lik kararsız kesimi kazanmak için yeni stratejileri devreye sokmam isteyecektir.

CHP’nin yüzde 16.8 oranıyla Dar gelirli kesimden destek görmesi ana muhalefet konumunda olan bir parti için hayra alamet değildir. Bu oranla CHP’nin hala ‘ELİT’ kaldığı savı doğrulanmış olmaktadır bir bakıma. Öte yandan CHP gibi bir partinin dar gelirli kesimden düşük bir oranla destek görmesi, onun önümüzdeki seçimlerde çok zorlanacağı şeklinde yorumlanabilir. CHP kurmayları mutlaka bu verileri dikkate alacak ve ona göre halka inme stratejilerini geliştirecektir.

HDP ve Dar Gelirliler

Bir başka nokta HDP’nin dar gelirlilerden aldığı yüzde 11.8’lik orandır. Türkiye genel seçimlerinde HDP yaklaşık olarak bu oranla halktan oy almaktadır. Son seçimlerde aşağı-yukarı HDP bu oranla seçmenden teveccüh görmüştür. Demek ki HDP’ye bütün seçimlerde dar gelirliler oy vermektedir, gibi bir yaklaşım ortaya çıkmaktadır. Başka bir ifadeyle HDP’ye oy veren Kürtlerin neredeyse tamamı dar gelirli kategorisine girmektedir. Bu gerçekse HDP bir başka sorunla karşı karşıyadır, demektir. O da şu:

HDP’nin Türkiye Partisi olma söylemi bir anlamda havada kalmış oluyor. Hem Kürtlerden hem de Türkiye’nin genelinden orta tabaka ve üstünden oy alamayan bir partinin  ‘Türkiye Partisi Olma’ iddiası boşa çıkmış olmaktadır. Bunu gören HDP kurmayları izledikleri politikalarını gözden geçirme durumunda kalacağı ya da bu noktada politik değişime zorlanacağı açıktır.

Saygıyla…