Önceleri rektör olmak seçimle ve çok meşakkatliydi idi. Şimdilerde ise YÖK aday belirler, Cumhurbaşkanı atar oldu. Son zamanlarda en çok konulan konuların başında yine Dicle Üniversitesi’ne başvuran adayların kritiği oldu.

Yüzölçümü ve kapasite olarak Türkiye’nin en büyük üniversiteleri arasında bulunan Dicle Üniversitemiz de rektör olacak adayını arıyor.

 Dicle Üniversitesi Rektörlüğü için yüzlerce aday başvuru olduğu bilgisi bizlere de ulaşıyor; iyi bir şey mi? Yoksa kötü mü? Bilemedim. Birde Dicle Üniversitesi nasıl bir rektör profili bekliyor? “Dicle Üniversitesi liyakat sahibi rektör görecek mi? ” soruları akılları kurcalarken gerçekten nasıl bir rektör istiyoruz tartışmaları yeniden gündeme gelmişken, bilim-irfan söz konusu iken değinmemek olmazdı. 

YÖK, görev süreleri dolan ya da görevden ayrılan 17 üniversiteye adaylığı için başvuruları 23 Haziran başlayıp 8 Temmuz tarihinde son buldu.

Peki, Rektör olma kriterleri nelerdir? Akademik birikim? Liyakat? Yönetim tecrübesi?  Yöreyi tanıma? Uluslararası tanınırlık?  gibi bir rektörde olmazsa olmaz haline gelen kriterlerin nerdeyse hiç birini göremedik. Ancak şuan bahsini ettiğimiz koşulların nerdeyse hiç aranmıyor. Örnek mi istiyorsunuz, daha önce atanan rektör profiline bakmak yeterli olacaktır. Oysa dünyanın en iyi üniversitelerine baktığımızda, hemen hepsinin onlarca kendine özel tarzı/kriteri vardır. Olmalı da.

Rektör olacak kişilere veya atamayı yapacak kişilere belki bir faydası dokunur diye Dicle Üniversitesi’ne dair bilmesi gereken yönlerine bir kez daha değinelim;

Dicle Üniversitesi, 1966 yılında Ankara Üniversitesi’ne bağlı olarak Tıp Fakültesi’nin kurulması, 1973 yılında ise Fen Bilimleri Fakültesi’nin de açılması ile fiilen kurulmuş ve Diyarbakır Üniversitesi adını almış, 1982’de ise Diyarbakır Üniversitesi’nin adı Dicle Üniversitesi olarak değiştirilmiştir.

Bilgiyi üretme, kullanma, yerel-bölgesel ve evrensel bağlamda insanlığın hizmetine sunmayı görev edinen Dicle Üniversitesi; geçen yıllar içerisinde sadece bölgeye hizmet veren bir üniversite olmakla kalmamış, uluslararası alanda gösterdiği başarılarla gücüne güç katmıştır. Bugün bünyesinde; öğrencilerin ve akademisyenlerin A’dan Z’ye ihtiyaç duyacakları tüm olanakların olduğu modern yapılara sahip 15 fakülte, teknik donanımlara sahip 12 meslek yüksekokulu, 4 yüksekokul, 1 konservatuar, 4 enstitü, 30 uygulama ve araştırma merkezi,  eğitim ve araştırma hastanesi, onkoloji hastanesi, çocuk hastanesi, yanık merkezi, Ortadoğu’nun en büyük kalp hastanesi, tüm Türkiye’ye örnek olan ve ilk kez hastane binasından bağımsız inşa edilen acil travmatoloji kompleksi ile bilimsel ve akademik anlamda uluslararası yetkinlikte olan bir üniversite olmuştur.

Dicle Üniversitesi, yaklaşık 30 bin öğrenci ve 3600 civarında akademik ve idari personele sahiptir. Bölgede ihtiyaç duyulan hemen her alandaki meslek elemanlarını yetiştiren, ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yapan ve gerek bölge gerekse ülke ekonomisine yönelik projeler üreten bölgedeki en önemli kurumlardan biridir.

Dicle Üniversitesi, evrensel değerleri temel alarak yaptığı eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleriyle her alanda yetkin, yaratıcı, girişimci, ahlaki değer ve toplumsal sorumluluk sahibi üstün nitelikli bireyler yetiştirmeyi, topluma ve çevreye duyarlı yüksek nitelikli bilimsel ve kültürel çalışmalar yapmayı ve insanlığın yararına sunmayı görev edinmiştir. Maalesef ki son bir kaç yıldır hizmetten yoksun FETÖ terör örgütü ve yolsuzluklarla anılan bir üniversiteye dönüştü.

Dolayısıyla son zamanlarda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalan üniversitemize aday olacak kişilerin öncelikle Diyarbakır’ı ve ülkemizi ileri götürecek gençlerimize umut ışığı olabilecek ve bilimin hak ettiği şanı tekrar kazandırabilecek; deneyim, yöneticilik vasfı ve liyakat sahibi kişilerin yönetici olması konusu büyük önem arz etmektedir. Yıllarca bu üniversitede görev alacak ve her köşesinde emek sarf edebilecek rektör adaylarının belirlenmesi gerekiyor.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde rektör adayları için belirlenmiş olan şartları taşıyan adayların 8 Temmuz mesai saati bitimine kadar olan süre sona erdi. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na başvurular yapıldı. YÖK de listeye girenlerden bazılarını Cumhurbaşkanlığı'nın onayına sunacak ve Cumhurbaşkanlığı’na sunulan adaylardan biri Dicle Üniversitesine Rektör olacak.

Üniversiteler toplumların lokomotifidir. Onlar ne kadar güçlü olursa, ülkeler de o kadar güçlü olur. Bakış açısıyla doğru ve yerinde bir seçim yapılması umudu ile kalın sağlıcakla.