Geçen hafta kaleme aldığım, ‘DİSKİ’nin Duyarsızlığı ve Kadın Semt Pazarı’ başlıklı yazımda verilen mesajların yerine ulaşması beni ziyadesiyle sevindirdi. Meslek hayatımda gerek muhabir olarak, gerekse bu köşeden hep kamu yararı gözettim, bundan sonra da bu böyle olmaya devam edecek hatırlatması yaptıktan sonra, gelelim gelen tepkilere…

Yazımın ‘DİSKİ’nin Duyarsızlığı’ bölümüne Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nden (DİSKİ) gelen tepki, ‘böylesi önemli kurumların başında böyle yöneticiler olmalı’ dedirten türden.

DİSKİ Genel Müdürü Mehmet Fırat Tutşi, suları kesilen Mezopotamya Mahallesi’ndeki 4 bloklu Taşkıran Sitesi’ne bizzat giderek hem yerinde tespitler yaptı, hem de site yöneticilerinin görüşlerini alarak, birkaç görevlinin yaptığı işgüzarlık nedeniyle site sakinlerinin gönlünü aldı. Daha sonra beni arayan Sayın Genel Müdür Tutşi, konu hakkında bilgilendirme nezaketinde bulundu.

Aslında olması gerekenler oldu. DİSKİ gibi büyük kurumlar, milyonlarca insana hizmet götürmeye çalışıyor. Kurum bünyesinden yüzlerce-binlerce kişi istihdam ediliyor. Bunlardan bazıları zaman zaman prosedür dışına çıkabiliyor, ya da kurumu zor duruma düşürecek eylemlerde bulunabiliyor. Ayrıca bize gelen sorunlar, kurum ve kuruluşlara yol gösterici de olabiliyor.

Bu gelişmeler üzerine Taşkıran Sitesi’ndeki bazı okurlarımdan, ‘teşekkür’ telefonu aldım. Site sakinleri, ‘Çok duyarlı bir genel müdür. Bir şube müdürü veya bir personelde gönderebilirdi. Ama kendisinin gelmesi bizlere verdiği değeri gösteriyor. Bizlerde bundan sonra daha bilinçli vatandaşlar olarak, çevremizi abone olmaları konusunda uyaracağız’ diyerek Sayın Tutşi’nin ziyaretinden fazlasıyla mutlu olduklarını dile getirdiler. Burada vatandaş, gazeteci ve kurum işbirliğinin güzel bir örneğini gördük.

Bu arada DİSKİ’nin 420 bin abonesi var. 115 bin 533 güncel olmayan abone bilgisi bulunuyor. DİSKİ birçok kez vatandaşların abonelik işlemlerini yapması yönünde duyurular yaptı, kolaylıklar sağladı. Ayrıca geçtiğimiz gün merkez Sur ilçesinde kanalizasyonlarda yaptığı temizlikten 2 ton dolayında çöp çıkarıldı. Siz çöp dediğime bakmayın içinde hayvan başından kilolarca ağırlıkta kayalar bile vardı.

Evet, DİSKİ bize hizmet sunacak, ama bizlerde vatandaşlık görevlerimizi yerine getireceğiz. Abone olacağız, olmayanları uyaracağız, kaçak su kullanmayacağız, ödemelerimizi zamanında yapacağız ki, hizmetleri aksamadan alabilelim.

KADIN SEMT PAZARI

Gelelim geçen haftaki yazımın diğer konusuna. Türkiye’de ilk olan ve halende bu özelliğini koruyan Jiyan Semt Pazarına... Yazımın üzerine Bağlar Belediyesi’nden kısa bir bilgi notu geldi. Notta özetle; Kadın Semt Pazarı’nın kapatılmasının ya da kadınların çıkarılmasının söz konusu olmadığı, aksine pazarın büyütüleceği belirtiliyor ve bir-iki kadın dışında tüm kadınların erkeklerle birlikte çalışmakta sorun görmedikleri ifade ediliyordu.

Notun geldiği gün, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’da bazı kadın ve erkek pazarcılarla makamında bir araya gelerek, görüşme gerçekleştirdi. 4 bin metrekare alanda kadın ve erkeklerin birlikte tezgah açacağı modern ve yeni bir semt pazar açılacağını duyurdu. Bunlar hoş güzel de, soru şu;

-Jiyan Semt Pazarında kaç kadın pazarcı var ve bu kadınlardan gerçekten biri ikisi mi, erkeklerle çalışmaya karşı?

-Bu konuda bir anket mi yapıldı?

-Türkiye’nin tek kadın semt pazarına neden erkeklerin de dahil edilmesinde ısrar ediliyor?

-Asıl amacın zamanla kadın pazarcıların, erkek pazarcılar içinde eritilmesi mi hedefleniyor?

-Madem bu kadar modern ve yeni pazar yerleri açılıyor, kadınlardan ne isteniyor?

Sevgiyle kalın.