Bugünlerde herkesin en çok konuştuğu konulardan biri de son dönemlerde hızla artan silahlı kavgalar ve yaşanan ölümler. Kuşkusuz ölümlü vakaların artışının tek sebebi bireysel silahlanmanın gittikçe artışı… Her kavgada silahlar çekiliyor, her düğünde ve düğün konvoyunda silahlar sıkılıyor… Çocukken düğün konvoyunun önüne atlar; damattan içinde para olan zarfları almayana kadar yol vermezdik. Günümüzde konvoylar geçerken “aman mermi gelmesin” diye araçlara yol veriliyor artık. Ayrıca kuşların toplu ölümüne, bebelerin uykularından sıçrayarak uyanmasına neden olan havai fişekler de bu işin tuzu biberi…

Batı’ya göre son dönemlerde Doğu ve Güneydoğu’da asayiş olaylarında da bir artış söz konusu.

Toplu ölümlerin yaşandığı en son olay, iki hafta önce Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nde meydana geldi; 6 kişi hayatını kaybetti. Diyarbakır’ın Hazro ve Silvan ilçelerinde iki ayrı otopark kavgasında 5 kişi öldü. Yine Diyarbakır’da 3 hafta içinde üç kadın tabancayla öldürüldü. Diyarbakır Barosu’nun değerli üyesi Armanc Arkaş, 75 Cadde’deki bir kafede silahla öldürüldü. Önceki gün aile kavgasında 2 kişi silahla öldürüldü. Yine 75 Cadde’sinde bir kafe önünde yürüyen bir yurttaş nerden geldiği belli olmayan serseri kurşunla hayatını kaybetti.

Kuşkusuz tüm cinayetlerin sebebi Türkiye’de hızla artan bireysel silahlanmalar. Bu konuya dikkat çeken ve hükümete yasal düzenleme çağrısı yapan tek kuruluş Umut Vakfı. Verilere göre Türkiye’de her gün 5 kişi bireysel silahlanma nedeniyle hayatını kaybediyor. Cinayetlerin yüzde 80’i ruhsatsız silahlarla işleniyor.

Umut Vakfı’nın verilerine gör, 2017 yılında medyaya yansıyan bireysel silahlı olaylarda; bir önceki yıla göre yüzde 28, son 3 yılda yaklaşık yüzde 61 artış yaşandı. Yaşanan ve basına yansıyan 3 bin 494 bireysel silahlı olayda 2 bin 187 kişi öldürülürken, birçoğu ağır 3 bin 529 kişi de yaralandı. Türkiye’de her 100 bin kişide cinayet oranı 30. Umut Vakfı, bireysel silahlanmaya karşı “Öncelikli ve acil” olarak şu tedbirlerin alınmasını istiyor:

*Reklam; İstisnasız hiçbir silah, kurusıkı, pompalı tüfeklerde dahil veya malzemenin yazılı, görsel basın ve internette yayın yoluyla “aleni ve/veya gizli yöntemlerle” reklam ve tanıtımı yapılamayacağı gibi; her türlü ortam ve yöntemlerle tanıtım, pazarlama ve reklamı yapılmamalıdır. Mevcut dizi ve yarışma programlarında yapılan” Gizli Reklam”ın da yasaklanması. (Bu bağlamda, her gün değişik modelleri icat edilen silahlar, hatta reklamları da yapılarak (ki, dizilerde bile mutlu insan ilişkilerinden çok bireysel silahlanma adeta teşvik edilmektedir…)

* Satış yapılacak silah veya mühimmatın güvenli olarak muhafazası için uygun fiziki tedbirlerin alınmış olması.

* Satılan silah beraberinde, saklama, kilit kuralları ikazların bulunmasının şart koşulması.

*Satış yapılacak yerlerin işyeri olarak faaliyet göstermesinde yerel yönetimlerce izin verilmiş olması.

* Mermi satışının kişisel veriler ve süreler ile merkezi sisteme kaydının kontrol ve denetimi.

*Ruhsat verilmesi aşamasında; Ruhsatlı silahların bulundurma, saklama ve kilit kuralları hakkında eğitim verilmesi ve yerinde denetimlerinin uygulanması “Silahlanma aile içerisinde şiddete neden olmakta ve silaha sahip beş kişiden biri silahını kadın cinayetinde kullanmaktadır cinayet suçundan cezaevinde bulunan kadınların yüzde 40’ı kocalarını, kocalarına ait silahlarla öldürmüş. küçücük çocuklar babalarının ortalıkta bıraktığı silahla oynarken kardeşini vuruyor. Çocuklar babalarının evde bulundurduğu silahlarla intihar ediyor…

*Açık hava toplantılarında, Düğün, Kına, Sünnet gibi kutlama alanlarına silah ile girilmesi ve havaya atış yapılmasının kanunen yasaklanması, ölüm ve yaralanmaların yüzde 50-60 azalmasına faydalı olacaktır.

*Valilikler, Kaymakamlıklar, Muhtarlık ve Jandarma kuvvetleri tarafından; Bireysel Silahlar ile havaya ateş etme nedeni ile oluşan kaza ve ölümlere durdurulabileceği dikkat çekilmesi, bu durum ile ilgili kolluk kuvvetleri de dahil kamuoyuna farkındalık çalışmaları yapılması.

*Gerekirse silahla havaya ateş edenlerin ihbar edileceği bir ihbar hattının kurulması veya var olan bir hatta bildirilebileceğinin kamuoyuna duyurulması.

*Bireysel Silahlanmanın, zararlarının ve sorumluluklarına dikkat çekmek ve kamuoyu farkındalığı için; ilgili “Kamu Spotları” hazırlanıp toplumun bilinçlendirilmesi.

Cinayetlerin son dönemlerde hortladığı Diyarbakır’da bireysel silahlanmaya karşı, Sivil Toplum Örgütleri harekete geçebilir; bu konuda bir farkındalık çalışması yapabilir. Yerel yönetimler ve Valilik bu konuya dikkat çeken uyarıcı toplantılar yapabilir. Duyarsızlık sürerse daha nice pek çok canları bireysel silahlanmaya kurban verebiliriz.

Saygılarımla.