Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı koronavirüs risk haritasında Diyarbakır’ın, “Mavi”, yani düşük riskli yerler arasında yer alması her açıdan büyük bir moral.

Öncelikle sosyal yaşamdan bir yıldır uzak kalan vatandaş, normalleşme sürecine alışmaya çalışıyor. Esnaf, bir yıllık kaybını toparlamak için dört elle ekmek teknesine sarılmış durumda. Ancak atılan adımlar, su alan teknenin batmaması için yeterli değil.

60 bini aşkın üyesi ile kentin en örgütlü esnaf örgütü olan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, pandemi sürecinde yaşanan sıkıntıları, tespitleri ve çözüm önerilerini bir rapor haline getirdi.

Söz konusu raporu bize ulaştıran DESOB’un Başkanı Alican Ebedinoğlu, bugüne değin tedbir adına açıklanan ve hayata geçirilen paketlerin yetersiz olduğuna vurgu yapıyor.

Raporda yer alan talepler şöyle sıralanıyor;

*Esnafımızın 2020 yılına ait Bağkur prim borçlarının tamamen ya da en az %50’sinin devlet tarafından karşılanması,

*Esnaf işletmelerimize ait elektrik, doğalgaz ve su borçlarının indirimli yapılandırmalarla uzatılması, (hâlihazırda bir aylık elektrik faturasını ödemeyen esnafın dahi elektriği kesilmektedir.)

*Bölgedeki esnaf ve sanatkârlar kredi kefalet kooperatiflerimizin esnaf kredi plasmanlarının arttırılması ve Teskom üzerinden en az 1 yıl ödemesiz ve faizsiz 5 yıllık bir kredinin verilmesi, 2021 yılı Haziran ayına kadar ertelenecek olan esnaf kredilerinin 2022 yılı Ocak ayına kadar ertelenmesini talep ederiz. Yine bu ertelemeye KOSKEB kredilerinin de dâhil edilmesini talep ederiz.

*Verilen desteklerde kapsam genişlemesine gidilmesi, bakanlığımız tarafından verilen gelir kaybı desteklerinin 3 binden en az 10 bin TL’ye çıkarılması ve 3 ay verilen 750 TL'lik kira desteğinin de en az 3 bin TL’ye çıkarılması ve bu desteklere ulaşımda yaşanan aksaklıkların giderilmesini talep ederiz. Yine kira desteği sadece “basit usulle” çalışanlara değil “gerçek usulle” çalışan ve alınan tedbirler kapsamında iş yeri kapalı olan tüm esnafa verilmesini talep ederiz.

*Talebimiz üzerine 2017 yılında çıkan bankalar nezdindeki esnaf Sicil affının kapsamlı bir şekilde düzenlenmesi, uygulamayan bankalara cezai yaptırım uygulanmasını talep ederiz.

*Sektörde var olan genel haksız rekabetin önlenmesi açısından; özellikle Bim/Şok/A101 başta olmak üzere diğer tüm süpermarketler, kuruluş aşamasında; yerel esnafa oranla daha kolay kuruluşlarını gerçekleştirmektedir. Bu durum yerel esnaf aleyhine sonuçlara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle yerel esnaf lehine uygulamalar ve düzenlemeler yapılmalı.

*Kayıt dışı faaliyetin önüne geçmek için; kanun önünde eşitlik ilkesi gereği tasdik yetkisinin sadece noterlere tanınması.

*Maliye Bakanlığı’nın kullandığı NACE Rev.2 faaliyetlerinin tüm kurumlarımızda da uygun hale getirilmesi için yasal düzenlemeler yapılması

*Özellikle şoför esnafımız için; ticari araç alımında ÖTV ve KDV muafiyeti ile akaryakıtta indirim sağlanması.

*Kamu bankalarınca KGF kefaletiyle düşük faizli can suyu kredi paketleri hazırlanması,

*Zorunlu ihtiyaç haline gelmiş “meslek sitelerinin kurulması”na yönelik çalışmalarımızda Valilik ve Büyükşehir Belediyesi katkılarının yanı sıra özellikle altyapı konusunda Sanayi Bakanlığı’nın destek vermesinin sağlanması

*Esnaf ve sanatkârlarımızın uygun koşullarda ev sahibi olabilmeleri için TOKİ’ye yaptığımız ve kabul gören talebimizde; vade, kat bazlı düzenleme ve ödeme koşullarının iyileştirilerek talebimizin tekrar gündeme gelmesi.”

Yukarıdaki talepler dikkate alınmazsa ne yazık ki bir çok esnafımız iflasla veya işyerini kapatmakla karşı karşıya kalacak.

Kapanan her bir işyeri de işsizlik demek, ekonomik kayıp demek.

Olumsuzlukların yaşanmaması için kentin vekilleri, bu taleplere kulak vermeli…

Saygılarımla