Çorbanın 10 bin yıldan bu yana, insanların en önemli besinleri arasında yer aldığı söylenmektedir. Hatta Çin’de, 2 bin 400 yıllık çorba arkeologlar tarafından Şian antik kentinde bulunmuştur.

Kış aylarında daha çok olmak üzere çorba, her mevsim soflarımızda yer almaktadır. Onlarca çorba çeşidi olmasına rağmen, her zaman mercimek çorbasının damağımızda bıraktığı tat bir başkadır. Ufak dokunuşlarla mercimek  çorbasının pek çok çeşidini yapabiliriz. Ancak ben Diyarbakır usulü kişnişli mercimek çorbası tarifini vereceğim sizlere, deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Gerekli Malzemeler:

2 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı zeytinyağı

1 soğan

1,5 su bardağı kırmızı mercimek

1 bardak, 250 ml, et suyu

1 litre su

1 avuç tane kişniş

1 tatlı kaşığı tuz

Yemeğin Hazırlanışı:

1,5 su bardağı kırmızı mercimeği beyaz suyu gidene kadar 4-5 tur ovarak suyun içinde yıkayın. Ardından bir süzgece koyup süzdürün.

Orta boy bir tencereye 2 çorba kaşığı tereyağı ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyup ısıtın. 1,5 su bardağı kırmızı mercimeği 2-3 dakika yüksek ateşte kavurun. İçine 1 adet soğanı kabaca doğrayıp, 1 büyük bardak et suyunu ve 1 litre de kaynar suyu ilave edin.

Yüksek ateşte kaynayınca altını kısıp 25 dakika kadar pişirin. Sonra el blendırından iyice pürüzsüz hale gelene kadar çekin. Üzerine de 1 avuç kadar kişniş tohumunu havanda ezin ve çorbaya ekleyin. Kişnişle de birlikte bir tur kaynattıktan sonra çorbamızı sıcak sıcak servis edebiliriz.