Uzun bir süredir kent ve ülke gündemine dair güzel ve pozitif gelişmelere hasret kaldık. Bir yanda koronavirüs pademisi ve onun yaşamın her alanına etkisi, diğer yanda insanı canından bezdiren sıcaklar.

Bu negatif gelişmelerin yanında güzel şeyler de oluyor Diyarbakır’da.

İlk güzel gelişme; Lice’de 5 kadının bir araya gelerek kurduğu Lice Kadın Kooperatifi. Tekstil ve gıda üzeri üretim yapıyorlar. Lice’de bir binanın altında açtıkları atölyede, Lice’nin meşhur domateslerini, domatesten elde ettikleri salçayı, peynirleri pazara sunuyorlar. Ayrıca pandemi nedeniyle tıbbi önlük dikmeye başlamışlar. Kıt imkanlarla aile ekonomisine katkıda bulunmak isteyen kadınların sayısı, kuruluş aşamasında 5 iken şimdi 30’a ulaşmış durumda.

Şimdi bu kadınlara çok önemli bir destek geldi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi ve Meclisi, DTSO Kadın Meclisi’nin talebi doğrultusunda bu kadınlara “can suyu” oldu adeta.

Üretimin artması, daha fazla kadının istihdamının artması için DTSO Meclis Başkanı Sevim Vural ve diğer yöneticiler, Lice Kadın Kooperatifi’nin talebi doğrultusunda harekete geçti.

Liceli kadınlar Diyarbakır’a geldi, DTSO Kadın Meclisi Lice’ye gitti. Uzun toplantıların ardından ihtiyaçlar belirlendi, tedarik edildi ve şimdi kadınlara teslim ediliyor.

Üretim artacak, istihdam artacak ve bir ilçe kadınların işbirliği ile kalkınacak.

Alkışlanacak bir hareket…

Bir diğer gelişme ise korona pandemisi nedeniyle aksayan eğitim alanında yaşandı.

Doğaya dönüşü hızlandıran bu pandemi sürecinin hemen öncesinde, 30 yıllık eğitimci Hüseyin Güneş, ÖGEM Çocuk Eğitim Köyü’nü kurdu.

Bizzat gidip yerinde gördüm. 5 dönümlük bir arazinin içinde dubleks bir villa okula dönüştürülmüş. MEB müfredatı ile eğitim yapan okulda, teoriden çok pratik esas alınıyor.

İçerisinde organik tarım, hayvanlar, oyun alanları, açık alanda sınıflar var.

Diyarbakır’da hiç görmediğim bir manzara ile karşılaşıyorum.

Çocukların sabah kahvaltısı öncesi minik çocuklar, kendi elleriyle diktikleri domatesleri, salatalıkları, biberleri koparıyor. Kümese gidip günlük yumurtaları alıp mutfağa götürüyor.

Bitkiye, hayvana, doğaya dokunuyor.

Bu kadim kent pek çok şeyi hak ediyor ve isteyince hak ettiği şeyleri elde etmeyi biliyor.

Tebrikler Hüseyin hocam, tebrikler DTSO ve DTSO Kadın Meclisi.