Hatırlayanlar bilir. Osman Baydemir’in Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 2013 yılında kentte başlatılan temizlik kampanyasına dikkat çekmek için ilginç bir afiş hazırlanmıştı.

Belediyenin hazırladığı afişlerde, robot ve uzaylı fotoğrafları kullanılarak, “Diyarbakır’ı robotlar mı kirletiyor?”, “Sokaklarımızdaki çöpler uzaydan mı geliyor?”, “Sokaklarımıza bunca çöpü şövalyeler mi atıyor”, “Kentimizi kirletenler sihirbazlar mı?”, “Sokaklarımızdaki çöpler Dünya'nın öbür ucundan mı geliyor” şeklinde sorular sorulmuştu.

O dönem belediyenin billboardlara yazdığı yanıtların aynısını 2020’de de verelim;

Diyarbakır sokaklarını bu kentte yaşayan bizler kirletiyoruz.

Lütfen sokaklara çöp atmayalım, çöpleri saatinde çıkaralım!

Temizlik kültüründen gittikçe uzaklaşıyoruz ne yazık ki…

Bir yandan doğa harikası mekanlarda selfie yapıp kenti tanıtırken, yediğimiz, içtiğimiz yiyeceklerin atıklarını mekanlarda bırakıyoruz.

Ne yazık ki 2013’teki duyarsızlıktayız hala.

Neyse ki aynı yıldaki duyarlılığı gösteren STK’larımız var.

Aralarında DTSO, GÜNTİAD, TEMA Vakfı gibi kurum ve kuruluşların da içerisinde yer aldığı onlarca Sivil Toplum Kuruluşu, geçen ay “Temiz Diyarbakır İçin El Ele” kampanyası başlattı.

Önce Kulp’un Gelêyê Godernê (Taşköprü) bölgesinde ve Lice’nin Bırkleyn Mağaraları’nı, en son da Dağkapı Meydanı’ndan başlayıp Sur’un birçok ara sokaklarını temizleyip, duyarlılık çağrısı yaptılar.

Medeniyet önce temizlikten gelir…

Gelin Diyarbakırımızı hep birlikte temiz tutalım…