Brokolinin faydalarını say say bitmez. Fakat bu kadar faydalı olmasına rağmen ülkemizde pek fazla tüketilmez. Ayrıca yapmak isteyenlerin de büyük çoğunluğu nasıl pişireceklerini bilmezler. Dolayısıyla siz değerli okurlarım için bu hafta köşem de domates soslu brokoli tarifini vermek istedim.

Gerekli malzemeler:

- Yarım kilogram brokoli

- 2 yemek kaşığı margarin

- 2 adet kuru soğan

- 1 adet havuç

- Tuz, karabiber

Sosu için:

- Yarım litre süt

- 4 yemek kaşığı tereyağı

- 2 yemek kaşığı un

- 1 adet yumurta

- 2 diş sarmısak

- 2 adet domates

- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar

Yemeğin hazırlanışı:

Kuru soğanı piyazlık doğrayın.Havucun kabuğunu kazıyıp, rendenin geniş tarafı ile rendeleyin. Domatesin kabuğunu soyup, rendeleyin. Brokolileri çiçeklerine ayırdıktan sonra kaynamış su da tuz ekleyip, renkleri  dönene kadar 5 dakika haşlayın. 

Ayrı bir kabın içine buzlu su koyup, içine brokolileri ilave edip, şoklayın. Brokolileri fazla kaynatırsanız rengi sararır. Yayvan bir tencerede tereyağını kızdırıp, içine piyazlık doğranmış kuru soğanı ve rendelenmis havucu, tuz-karabiber ekleyip, kavurun. 

Ayrı bir tencerede biraz daha yağ kızdırıp, içine unu ekleyip, unun kokusu çıkana kadar kavurun. Un kavrulurken ayrı bir kaba kırdığınız yumurtayı süte ekleyip, karıştırın. Unun kokusu çıkınca sütlü yumurtalı karışımı karıştırarak una ekleyip iyice karıştırın.

En son olarak beşamel sosa rende domatesi, kıyılmış sarmısağı ve tuzu ekleyip, orta ateşte bir taşım pişirin. Fırın kalıbına önce haşlanmis brokolileri dizin, sonra üzerine havuçlu soğanlı harcı koyun. Daha sonra üzerine domatesli beşamel sosu döküp, rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Önceden 200 derece de ısıtılmış fırında peynir kızarana kadar 15-20 dakika pişirip, sıcak olarak servis edin.  Afiyet olsun.