Dünya Bankası Başkanı David Malpass, “60 milyona kadar insan, koronavirüs tarafından aşırı yoksulluğa itilecek” dedi.

David Malpass, “Bankanın küresel ekonomik büyümenin bu yıl ülkeler pandemi ile uğraşırken yüzde 5 küçülmesini de bekliyor. Bu zaten milyonlarca insanın işini kaybetmesine ve işlerinin başarısız olmasına yol açmış, daha fakir ülkeler sıkıntıyı hissetmiştir. Milyonlarca geçim kaynağı yok edildi ve sağlık sistemleri dünya çapında zorlanıyor" dedi.

Malpass yaptığı açıklamada, "Tahminimiz, 60 milyona kadar insanın aşırı yoksulluğa itileceği. Ki bu son üç yılda yoksulluğun azaltılmasında kaydedilen tüm ilerlemeleri siliyor"

Küresel ekonomi 'gelecek yıllar' için acı çekecek

Dünya Bankası, "aşırı yoksulluğu" kişi başına günlük 1,90 dolardan (1,55 £) daha az parayla yaşamak olarak tanımlamaktadır.

Washington merkezli borç veren fakir ülkelerin krizle başa çıkmasına yardımcı olmak için 160 milyar dolarlık hibe ve düşük faizli krediler sunuyor. Malpass, dünya nüfusunun yüzde 70'ine ev sahipliği yapan 100 ülkeye zaten acil durum finansmanı verildiğini söyledi.

Bay Malpass, "Dünya Bankası önemli miktarda kaynak sağlarken yeterli olmayacak," diyerek sözlerine ekledi. Diyerek şöyle devam etti: "Yavaş hızda biraz hayal kırıklığına uğradım. Ticari alacaklılar hala en yoksul ülkelerden bile ödeme alıyor ve daha hızlı hareket edilmesi gerekiyor" dedi.

Dünya Bankası, fakir ülkelerin bu yılın sonuna kadar G20 üyelerine borçlu olduğu kredilerin geri ödemelerinde borç tahsisi talep etmelerini sağlayacak bir plan üzerinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ile çalıştı.

Aynı zamanda JP Morgan Bankası’nın Genel Müdürü Jamie Dimon, koronavirüs pandemisinin daha adil bir toplum oluşturmak için "uyandırma çağrısı" olarak hizmet etmesi gerektiğini söyledi.

Bankanın yıllık hissedarlar toplantısının öncesinde, "Bu krizi, özellikle çok uzun süre geride kalanlar için önemli ölçüde daha fazla insan için fırsat yaratan ve sürdüren bir ekonomiyi yeniden inşa etmek için bir katalizör olarak kullanmak bizim büyük umudumdur" denildi. (BBC)

Editör: TE Bilişim