Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Avrupa Birliği’nin Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanıması gerektiğini belirtti.

Alman Tagesspiegel am Sonntag gazetesine mülakat veren Asselborn, “Avrupa Birliği, tüm üye devletlerin Filistin’i bir devlet olarak tanımasının uygun olup olmadığını öğrenmek için bir tartışma yürütmeli” dedi.

Asselborn’a göre AB, bu şekilde ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu politikalarına karşı bir “karşı kuvvet” oluşturabilir.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı, “Filistin’i Almanya, ama aynı zamanda Fransa, Belçika, Hollanda, İspanya ve Lüksemburg’da tanımanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Ama, bu bir Avrupa girişimi çerçevesinde anlaşılabilir. AB’in tümü tarafından Filistin’in tanınması, bir sinyal gönderecektir: Filistinlilerin tıpkı İsrailliler gibi bir vatana, bir devlete ihtiyacı var” diye ekledi.

Washington yönetimi artık İsrail’in kurduğu yasadışı kolonileri uluslararası hukuka aykırı olarak görmüyor.

İki devletli barışa dikkat çekti

Filistin-İsrail çatışmasında iki devletli barışçı çözümüne dikkat çeken Asselborn, bunun “çok değişken” olduğunu ifade ederken, “Ama İsrail’in kolonizasyon politikası ve Filistinlilere ait evlerin yıkımı devam ediyor, bir Filistin devletine artık yer kalmayacak” şeklinde konuştu.

Asselborn, “Filistin’in bir devlet olarak tanınması ne bir iyilik ne de beyaz bir karttır, sadece Filistin halkının kendi devletine sahip olma hakkının basit bir şekilde tanınmasıdır. Bu hiçbir şekilde, İsrail’e karşı alınmış bir tedbir sözkonusu değildir” dedi.

AB’nin de Ocak ayındaki dışişleri bakanlar konseyi toplantısında bu konuyu tartışması bekleniyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim