Avrupa Birliği Enerji Komiseri ile İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Ekber Salehi, ABD yaptırımlarına ilişkin bir araya geldi. ABD yaptırımlarına karşı etkili bir mekanizmanın iki hafta içinde sunulması bekleniyor.

AB Enerji Komiseri Miguel Arias Canete, İranlı yetkili Ali Ekber Salehi ile birlikte Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında “Etkili ve yaşayabilir bir mekanizmanın hayata geçirilmesi için çalışıyoruz” dedi.

AFP’ye konuşan Avrupalı bir yetkili, sözkonusu mekanizmanın iki hafta içerisinde sunulacağını bildirdi.

Nükleere ilişkin düzenlenen iki günlük bir seminere katılmak için Brüksel’de bulunan Salehi, mekanizmaya olan inancını ifade etti. Salehi, “Avrupalıların zorlukları var, ama mali alışverişi ve petrol satışını kolaylaştıracak bir mekanizma hayata geçirmek üzereler” dedi.

Aynı zamanda İran Atom Enerjisi Kurumu’nun müdürü olan Salehi, 2015’te Viyana’da imzalanan nükleer anlaşmanın başlıca müzakerecilerinden biriydi. Anlaşma, İran ile ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, Çin ve Rusya arasında imzalanmıştı.

Anlaşma kapsamında, İran’ın nükleer programının denetime alınması karşılığında ekonomik yaptırımlar kaldırılmıştı.

Salehi, “Bu anlaşma belki imzacıların arzu ettiği en iyi anlaşma değil ama tek mümkün olan anlaşma olduğunu düşünüyorum” dedi.

Salehi, “Eğer anlaşma bozulursa, kimse bundan fayda görmeyecek” diye uyarırken, Avrupa Birliği’nin çabalarını selamladı ve bu konudaki söylemlerin eyleme dönüşmesini istedi.

Donald Trump yönetimindeki ABD anlaşmayı yetersiz bularak Mayıs ayında tek taraflı olarak çekildi ve yaptırımlara geri döndü. Diğer hiçbir imzacı ülke ABD’ye bu konuda katılmadı. ABD'nin İran ile iş  yapanları tehdit etmesi nedeniyle, Avrupa'nın yaptırımları delmeyi öngören mekanizmasının ne kadar etkili olacağı henüz bilinmiyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim