Çin Dışişleri Bakanlığı’nın sözcüsü Zhao Lijian tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklamada, Amerikan ordusunun koronavirüsü Covid-19’a yol açan patojen mikrobu ülkesine yaymış olabileceği hipotezi gündeme getirilmişti. Buna karşılık ABD’den de Çin’i oldukça öfkelendirecek terimler kullanılıyor.

‘Çin virüsü’ terimi öfkelendirdi

Covid-19 virüsünden en çok etkilenen şirketlerin başında gelen havayolu şirketleri ile diğer sektörlere destek verileceğini duyuran ABD Başkanı Donald Trump, virüsü ülke adıyla anmıştı. Trump, ‘Çin virüsü’ terimini kullanarak Çin’in sert tepkisine neden oldu.

Trump’ın açıklamasına sert tepki gösteren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, açıklamadan dolayı ‘sert biçimde içerlediklerini’ söyledi. Geng Shuang, ‘Çin virüsü’ terimi ile ülkesinin ‘damgalandığı’ tepkisinde bulundu.

Ancak Trump, bu açıklamadan sadece birkaç saat sonra yeniden aynı sözleri sarf etti.

Çin resmi haber ajansında yayınlanan bir haberde, ‘ırkçı ve yabancı düşmanı söylemlerin kullanımına’ sert tepki gösterildi. Haberde, bununla salgının sorumluluğunun başka ülkelere atılmak istendiğinin altı çizildi. Çin yönetimi, ilk olarak Wuhan şehrinde tespit edilse de Covid-19 virüsünün tam olarak nereden geldiğinin bilinmediğine dikkat çekiyor.

Pompeo ABD’ye yönelik suçlamalara karşı uyardı

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun konuyu Pazartesi günü Çin Komünist Partisi’nin en üst düzey yetkilisi Yang Jiechi ile yaptığı telefon görüşmesinde konunun ele alındığı öğrenildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün Amerikan ordusuna yönelik suçlamalarına itirazlarını ileten Pompeo’nun ‘suçlamaların kötü bir zamanda yapıldığı’ eleştirisinde bulunduğu belirtiliyor.

'Çin’i kirletmeye yönelik tüm çabalar başarısız olacak!'

Yeni Çin ajansına göre ise, Komünist Partisi yöneticisi Yang Jiechi görüşmede ABD’ye sert uyarılarda bulundu. Yang Jiechi’nin Pompeo aracılığıyla ‘ABD’ye sert bir uyarı’ yaptığı belirtilen haberde, ‘Çin’i kirletmeye yönelik her türlü çabanın başarısızlığa mahkûm olduğunu’ söylediği vurgulandı.

ABD’nin ise Çinli sözcünün suçlamaları sonrasında Çin Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak protesto mesajı verdiği duyurulmuştu.

İki ülke arasında Covid-19’un yayılmaya başlaması ardından Çin vatandaşlarına seyahat yasağı getirilmesiyle başlayan gerginlik son yıllara dayanıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın 2017’de göreve gelir gelmez bu ülke ile dış ticareti ABD lehine değiştirme çabaları başlamıştı. Trump’ın 2018’den itibaren Çin ürünlerine getirdiği ek gümrük vergileri sonrasında geçtiğimiz yıl kısmen uzlaşı sağlanmıştı.

ABD ayrıca Çin’in Sincan eyaletinde Uygur azınlığına karşı ‘insan hakları ihlallerinde’ bulunduğunu her fırsatta vurguluyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim