ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Suriye Demokratik Güçleri'yle (SDG) yaptıkları işbirliğinin 'sadece IŞİD'le mücadeleye dayalı olduğunu' söyledi. Günlük basın toplantısında konuşan Kirby, IŞİD tehdidinin devam etmesi nedeniyle (SDG)'yle işbirliğinin de süreceğini belirtti.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre Kirby, SDG lideri Mazlum Kobani'nin Al Monitor'dan Amberin Zaman'la söyleşisindeki açıklamalarına dair Anadolu Ajansı muhabirinden gelen soruları yanıtladı. AA muhabiri, Kobani'nin 'Suriye'de Türkiye tarafından düzenlenecek bir operasyona karşı ABD'nin kendilerine güvence verdiği' yönündeki sözlerini hatırlatarak, Pentagon sözcüsüne "SDG'ye Türk operasyonuna karşı herhangi bir güvence verdiniz mi?" diye sordu.

Söz konusu söyleşiden haberdar olmadığını, bu konu hakkında Pentagon içinde herhangi bir iletişimde bulunmadıklarını ve konuyu ilk kez duyduğunu belirten Kirby, "Bunu söylememden bıktınız ama dile getirmek önemli: "Suriye'de SDG ile ortaklığımız sadece tek bir şeye dayalı; o da IŞİD'in peşinden gitmek ve tehdit devam ettiği için bu ortaklık da devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Kirby, AA muhabirinin, "Aynı mülakatta, kontrolü altındaki bölgeyi yönetme konusunda PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ideolojisinden ilham aldıklarını da söyledi. Yüksek rütbeli bir ABD'li general, yüksek rütbeli askeri yetkililer bir terör örgütünün ideolojisinden ilham aldığını ifade eden bir kişiyle nasıl el sıkışabiliyor? Bu Pentagon için hiç sorun teşkil etmiyor mu?" sorusuna da, "Bakın, benden görmediğim bir söyleşi ve yorumlar hakkında yorum yapmamı istiyorsunuz" yanıtını verdi. Haberdar olmadığı bir söyleşi hakkında konuşmayacağını belirten Kirby, "SDG'yle çalışırken odaklandığımız konu, Suriye'de devam eden IŞİD tehdidi. Bu çalışmaları sürdüreceğiz. Bu önemli ve söz konusu söyleşi hakkında spekülasyonda bulunmayacağım" dedi.

Editör: TE Bilişim