ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, yeni İsrail hükümetinin Batı Şeria’da öngörülen bölgeleri ilhak etmesinin biraz zaman alacağını belirtti.

ABD Dışişleri Bakan Mike Pompeo, koronavirüs salgını sırasında Filistin ve İran konularını görüşmek üzere İsrail’e ziyarete bulundu.

Adını vermeyen bir bakanlık yetkilisi, ilhak konusunda “İsrailliler üzerinde çalışıyorlar” dedi.

Aynı yetkili, “Onların çabalarını destekliyoruz. Yeni bir koalisyon hükümeti oluşturdular, ama ne yapacakları konusunda anlaşmalarının biraz zaman alacağını düşünüyorum” diye belirtti.

Arap ülkelerinin ilhaka karşı tutumuna da değinen ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, “İsrail kendi hesaplarını yapacak” dedi.

Adı belirtilmeyen bir yetkili, “İsrailliler kurnazdır ve Arap komşuları ile giderek daha verimli ilişkiler kurmayı biliyorlar” şeklinde konuştu.

Filistinlilerin müzakere masasına gelmeyi reddetmesine de tepki gösteren yetkili, “Eğer beğenmediğiniz bir şey varsa, gelin konuşun” demekle yetindi.

28 Ocak’ta ABD Başkanı Donald Trump tarından açıklanan plan, 1967’den beri işgal altındaki Batış Şeria’da kurulan Yahudi kolonileri ve Ürdün Vadisi’nin ilhak edilmesini öngörüyor. İsrail’in doğu sınırı bu şekilde belirleniyor.

Plan, Kudüs’ü de İsrail’in “bölünmez” başkenti olarak tanırken, Doğu Kudüs’ün varoşlarında bir Filistin başkenti kurulmasını öneriyor. Doğu Kudüs de 1967 yılından beri İsrail işgalinde. (Jerusalem Post Gazetesi)

Editör: TE Bilişim