İşgalci İsrail askerlerinin işkence uygulayarak gözaltına aldığı ve hücrede tuttuğu AhmedManasra'nın dün mahkemesi vardı. Mahkemede erken tahliye edimesi istenecek Manasra, 2015 yılında henüz 13 yaşındayken İsrail tarafından tutuklanarak, hücre hapsine kondu. Ahmed için sosyal medya üzerinden destek çağrısı yapan sivil toplum kuruluşları ve insan hakları aktivistleri İsrail'in insanlık dışı eylemlerine son vermesi için herkesi #FreeAhmadManasra etiketini yaygınlaştırmaya davet etti.

NE OLMUŞTU?

Yaşları 13 ile 15 arasında değişen amca çocukları Ahmed ve Hasan Manasıra, 2015 yılının Ekim ayının başında birlikte bıçaklı eylem yaptıkları iddiasıyla işgalci İsrail askerlerinin saldırısına uğramıştı.

Doğu Kudüs'ün BeytHanina mahallesinde bulunan PiskatZiev Yahudi yerleşim yerinde İsrail polisi tarafından vurulan kuzeni Hasan olay yerinde hayatını kaybederken, yerleşimcilerin araba ile çarparak yaraladığı Ahmed ise ağır yaralanmıştı. Manasra yerde kanlar içindeyken İsrailli yerleşimcilerin küfürlerine maruz kalmıştı. Aynı şeyin daha sonra İsrail polisi tarafından da mahkemede tekrarlandığı kaydedildi.

13 yaşında tutuklanan Filistinli AhmedManasra'nın derhal serbest bırakılması için başlatılan kampanyanın  AhmetManasra'nın temyiz duruşmasına olumlu etki edeceği umuluyor.

El Cezire haber sitesine konuşan AhmedManasra'nın avukatı HalidZabarka, Manasra'nın psikolojik durumunun kötü olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Onu ruhsuz bir insan olarak gördüm... Onu rahatlatmaya çalıştım, bu yüzden ona hapisten çıkmaya çok az kaldığını ve seni serbest bırakmak için çalıştığımızı söyledim. O, 'Ben sadece ölümü bekliyorum... Ben bu hayattan bir şey beklemiyorum' dedi ve gitmeden önce bana sordu: İntiharın yasak olduğundan emin misiniz?"

Avukat Zabarka, 13 yaşında Ahmed'in İsrail güçleri tarafından tutuklandığından beri ruhunun ve yaşam umudunun öldürüldüğünü söyleyerek, kendisini ziyaret eden psikiyatristin kronik bir akıl hastalığından muzdarip olduğunu doğruladığını vurguladı.

AİLESİNDEN DESTEK ÇAĞRISI

AhmedManasra'nın ailesi yaptığı açıklamada ise, hücre hapsine nakledildiği ve defalarca ailesine erişimi engellendiği için kötü gözaltı koşullarında yaşayan oğullarına yardım edilmesi çağrısında bulundu.

Ailenin çağrıları destek buldu ve sosyal medyada geniş bir kampanya başlatan insan hakları dernekleri ve aktivistler, onun serbest bırakılmasını sağlamak için etkileşime geçti.

Filistin Toprakları Küresel Ruh Sağlığı Ağı, "Onu yalnız bırakma" ve "AhmedManasra'ya Özgürlük" sloganlarıyla elektronik bir dilekçe imzalayarak, çocuk tutuklu AhmedManasra'nın serbest bırakılması için İsrail'e baskı yapılması çağrısında bulundu.

Daha önce Mahkumlar Kurumu, İsrailli sorgu memurlarının Manasra'ya bağırarak, hakaret ederek, avukata danışma hakkından mahrum bırakarak, durmadan uzun sorgulama yöntemini takip ederek açıkça psikolojik işkence yaptığını ortaya çıkarmıştı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Manasra ciddi şekilde dövüldü, kafatasının kırılmasıyla içeride hematoma neden oldu. Fiziksel işkence ve psikolojik tacizin bir sonucu olarak Manasra şiddetli baş ağrı, kronik ve akut ağrılardan acı çekti ve halen de çekiyor.

20.500'den fazla kişi Change web sitesinde Filistinli genç AhmedManasra'nın İsrail hapishanelerinde yıllarca acımasız ve sistematik işkenceden sonra ailesinin kollarına geri dönmesi için derhal serbest bırakılması çağrısında bulunan bir elektronik dilekçeyi imzaladı. (artıgerçek)

Editör: TE Bilişim