Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınır bölgesinde 13 Eylül sabahı bir kez daha çatışma yaşandı. İki taraf arasında dün bölge saatiyle 09:00 itibarıyla ateşkes ilan edildi.

Hem Bakü hem de Erivan yönetimleri birbirlerini savaşı başlatmakla suçluyor.

Ermenistan Savunma Bakanlığı, önceki gece yarısından hemen sonra Azeri ordusunun Goris, Sotk ve Jermuk bölgelerinde hem askeri hem de sivil altyapıyı hedefleyen topçu, İHA ve büyük kalibreli silahlarla yoğun saldırılar başlattığını açıkladı.

Bakanlık Azeri tarafının ağır topçu ateşi ile sürekli ilerlemeye çalıştığını iddia etti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise Ermenistan ordusunun akşam saatlerinde sınırın Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde geniş kapsamlı provokasyonda bulunduğunu savundu.

Açıklamada, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin sabotaj gruplarının farklı istikametlerde Azerbaycan ordusunun mevzileri arasındaki arazilere ve yollara mayın döşediği öne sürüldü

Ermenistan ordusunun Basargeçer, İstisu, Karakilise ve Gorus illerindeki mevzilerinden Azerbaycan ordusunun Daşkesen, Kelbecer ve Laçın illerindeki bazı mevzileri ve sığınakları havan topları da dahil farklı kalibreli silahlarla aralıksız ateş altına alındı. Saldırı sonucu askeri personel arasında kayıplar, askeri altyapıda hasarlar meydana geldi.

49 Ermeni askeri öldü

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, parlamentoda yaptığı konuşmada en az 49 askerin çatışmalarda yaşamını yitirdiğini söyledi.

Paşinyan söylediği ölü sayısının da kesin olmadığını ve ölü sayısının artabileceğini kaydetti.

50 Azeri asker öldü

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'la sınırda yaşanan çatışmalarda 50 askerin öldüğünü duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun 12 Eylül gecesi ve 13 Eylül sabahı, Daşkesen, Kelbecer, Laçin ve Zengilan  yönünden saldırılar gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, "Büyük çaplı provokasyonun bastırılmasında sırasında Azerbaycan ordusundan 42, Devlet Sınır Teşkilatı'ndan 8 olmak üzere toplam 50 asker şehit oldu" denildi. Askerlerin isimlerinin daha sonra açıklanacağı ifade edildi.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında 2020'de yaşanan ve 6 hafta süren çatışmalarda 6 bin 500 kişi öldü.

Dağlık Karabağ çatışmaları

1990’lı yılların başında başlayan 1. Dağlık Karabağ savaşında yaklaşık 30 bin kişi hayatını kaybetti. İki ülke arasında sınır gerginliği devam ederken taraflar 2020 sonbahar aylarında savaşa tutuştu. 6 Hafta süren savaşı Azerbaycan kazanırken Ermenistan'ın elinde bulunan topraklarının bir kısmını geri aldı.  (rûdaw)

Editör: TE Bilişim