Birleşmiş Milletler’in eğitim hakkı özel raportörü, Katar’da aşırı masraflar nedeniyle binlerce yabancı çocuk işçinin eğitimden yoksun kaldığı tepkisinde bulunarak, bu kategorideki halk için ücretsiz eğitime çağırdı.

2,75 milyon nüfuslu Körfez emirliği Katar’da yabancı her 10 işçiden biri 2022 Dünya Kupası’na ilişkin projelerle bağlantılı olarak kalkınmakta olan ülkelerden gelmiş. Bunlar için 200 dolarlık bir asgari ücret belirlenmiş.

BM için çalışma yürüten bağımsız uzman Koumbou Boly Barry, 4 bin dolayında yabancı çocuk işçinin eğitimsiz kaldığını belirtti. Bary, bu çocukların ailelerinin eğitim masraflarını ödeyemediğine dikkat çekti.

Doha’da bir basın açıklaması yapan Bary, “tüm çocukların eğitim hakkından yararlanması için bu masrafların ortadan kaldırılmasını” istedi.

Katar’ın resmi verileri

Katar’da resmi verilere göre 196 bin çocuk özel sektöre, 122 bin çocuk kamu okullarına kayıtlı bulunuyor. Körfez’in başka yoksul ülkelerine göre Katar, kendi vatandaşlarına, üniversiteler de dahil, tamamen ücretsiz eğitim sunuyor.

 Bu sektöre büyük yatırımlar yapan Katar, yabancı üniversitelerin de kampüs açmalarını teşvik etti. Buna karşın göçmen topluluğu, kendi okullarını açmaya ve kendi programlarını uygulamaya teşvik edildi. Bunlar daha çok Hindistanlı ya da Philipinli çocuklara ayrılmış okullar olarak dikkat çekiyor.

Bağımsız uzmanlar BM adına konuşmuyorlar ancak çalışmaları BM’yi oluşturan örgütlerin çalışmalarında kullanılabiliyor. Katar’daki yabancı çocukların eğitimlerine ilişkin nihai raporun Eylül 2020’deki BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulması bekleniyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim