Polonya’da muhafazakar hükümet Birleşmiş Milletler’in Göçmen Paktı’nı reddetti. Daha önce ABD, Avusturya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve İsrail de reddetmişti.

Polonya muhafazakar hükümeti yaptığı yazılı açıklamada “Göçmenlik konusundaki genel Pakt’a ilişkin anlaşma tasarısı Polonya’nın güvenliğini garanti altına almıyor” iddiasında bulundu.

Açıklamada Pakt’ın hükümetin öncelikleri olan Polonya vatandaşlarının güvenliği ve göç akışını kontrol altında tutmaya ters olduğu belirtildi.

Hukuk ve Adalet Partisi hükümeti ülkelere, kimi kabul edecekleri yönündeki kararı ülkelere bırakmadığı tepkisinde bulunuyor.

18 aylık müzakereler ve tartışmalar ardından ABD hariç BM’nin üye ülkeleri Temmuz ayında böyle bir Paktın kurulmasına yeşil ışık yakmışlardı. Göçmen Paktı özellikle göçmenliğin yönetimi konusunda uluslararası işbirliğini güçlendirmeyi öngörüyor.

Paktın 10 ve 11 Aralık tarihlerinde Fas’ın Marakeş kentinde düzenlenecek zirvede sonuçlandırılması bekleniyor.

Washington yönetimi, 2017 yılı sonunda Pakt’ın yazım sürecinden çekilmişti. Gerekçesi de önerilen tedbirlerin ABD Başkanı Donald Trump’ın göçmen politikasına ters olması şeklinde ifade edilmişti.

Macaristan’da Victor Orban hükümeti de Paktı “tehlikeli” bularak, milyonlarca kişiyi yola çıkmaya teşvik edeceğini iddia etti.

Ekim ayı sonunda Avusturya hükümeti Göçmen Paktı’ndan çekilirken, Kasım ortasında Çek Cumhuriyeti de benzer bir karar aldı. Son olarak Salı günü İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ülkesinin bu paktı imzalamayacağını açıkladı. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim