Almanya, Fransa ve Büyük Britanya’dan BM’ye gönderilen ortak mektupta, İran’ın nükleer kapasiteli balistik füze geliştirdiği iddiasına yer verildi.

Üç ülke tarafından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderilen ortak mektupta, İran’ın BM Güvenlik Konseyi’nin 2015 Nükleer Anlaşması’nı onaylayan daha önceki bir karar tasarısına uygun davranmadığı savunuldu. Almanya, Fransa ve Büyük Britanya’nın BM nezdindeki büyükelçilerince imzalanan mektupta, Guterres’in hazırlatacağı raporda İran’ın balistik füze programlarının söz konusu karar tasarısına ‘uygun’ olmadığının belirtilmesi istendi.

Mektupta, İran’ın nükleer kapasiteli balistik füze geliştirmekte olduğu iddiasına yer verildi.

Avrupa’nın üç büyük ülkesi adına gönderilen mektuba ilişkin İran’dan yapılan açıklamada ise, ‘ümitsiz yalan’ ifadesi kullanıldı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, üç ülkenin ABD’nin geri çekildiği 2015 Nükleer Anlaşması’nın şartlarını yerine getirmekte başarısız kaldıkları ve bunu ‘gizlemek için bu ümitsiz yalanı’ ortaya attıklarını iddia etti.

Twitter’dan açıklama yapan Zarif, “Eğer bu üç ülke dünyada asgari itibara sahip olmak istiyorlarsa, Amerikan baskıları önünde eğilmek yerine kendi egemenlik haklarını kullanmalıdırlar” diye yazdı.

Uydu resimlerine dayandırılıyor

Almanya, Fransa ve Britanya’nın mektubundaki iddianın 22 Nisan’da sosyal medya ağlarında yayınlanan ve İran’ın orta menzilli Şahab-3 füzelerinin yeni bir versiyonun denemesine ait olduğu belirtilen uydu resimlerine dayandırılıyor. Bu füzelerin nükleer başlık taşıyabileceği savunulurken, Yemen iç savaşında İran destekli Husi milislerince Suudi Arabistan’a fırlatılan bazı füzelerin menzillerinin bin kilometreyi aştığı iddia ediliyor. Temmuz ve Ağustos’ta fırlatılan iki ayrı füzenin Borkan-3 ve Şahab-3 tipi oldukları iddiası da paylaşıldı.

BM’nin İran nezdindeki temsilcisinin Guterres’e gönderdiği mektupta ise, Tahran’ın balistik füze veya uzaya fırlatılan füzeleri geliştirmeye devam edeceği vurgulandı. Ancak nükleer başlık veya kapasite iddiaları yalanlandı. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim