Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İran ve ABD’nin karşılıklı açıklamalarıyla artan gerilimin ‘diyalogla’ çözülmesi çağrısı yaptı.

BMGK’de Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) çağrısıyla yapılan toplantıdan sonra yayınlanan deklarasyonda, Hürmüz Boğazı’nda 13 Haziran’da iki petrol tankerine yönelik düzenlenen saldırı kınandı.

Saldırıdan kimin sorumlu tutulduğuna yer verilmezken, ABD’nin İran’ı hedef alan bir ifadenin Rusya tarafından engellendiği öğrendi. ABD’nin söz konusu deklarasyona saldırılarda bir ‘devletsel aktörün sorumluluğu’ olduğu yönündeki ifadeyi ekletmek istediği bilgisi verildi.

Gerginlik arttı

BMGK’de kabul edilen deklarasyonda, petrol tankerlerine yönelik saldırı sonrasında artan gerginliğin diyalogla çözülmesi ifadesine yer verildi. Deklarasyonun ABD dahil diğer daimi üyeler Çin, Rusya, Fransa ve Büyük Britanya’nın yanı sıra geçici 10 üye ülke tarafından oybirliğiyle kabul edildiği de verilen bilgiler arasında.

Petrol tankerlerine yönelik saldırılardan İran’ı sorumlu tutan ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz aydan bu yana bu ülkeye yönelik söylemini sertleştirmişti. Son olarak geçtiğimiz hafta bir Amerikan insansız hava aracının İran üzerinde düşürülmesi üzerine Trump’ın misilleme için düzenlenecek üç ayrı saldırıdan, ‘orantısız can kaybı yaşanması’ riski nedeniyle son anda vazgeçtiği iddia edilmişti.

ABD Başkanı Trump, nükleer programından vazgeçmediği gerekçesiyle İran’la 2015 yılında Viyana’da imzalanan anlaşmadan geri çekilmiş ve bu ülkeye yönelik ekonomik yaptırımları tekrar devreye koymuştu. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim