Her geçen saatte koronavirüs salgınına yakalanan veya hayatını kaybeden insanların sayısı artarken, insan sağlının korunması için dünya çapında benzeri görülmeyen önlemler alınırken, sayıları milyonları bulan mülteciler ise unutulmuş durumda.

Son olarak Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Birleşmiş Milletler Göç Ajansı (IOM) salgından dolayı sınırların kapatılması ve ülkeler arasındaki ulaşımın durması ardından mültecilere yönelik bütün programların askıya alındığını açıkladı.

Dünya çapında mültecilerin yeterli düzeyde yiyecek, barınma ve sağlık hizmetlerine ulaşmasını sağlayan söz konusu yardım programları Suriye’den, Kongo’ya, Myanmar’dan Libya’ya geniş bir yelpazede mültecileri kapsıyordu. UNHCR ve IOM’ın durdurduğu programlardan birisi de batılı ülkelere ulaşmasını amaçlıyordu. Bu ülkelerin başında da Kanada, ABD, İngiltere ve Almanya geliyordu.

Mağdurların güvenli ülkelere akışı durdu

Zor koşullarda yaşam mücadelesi veren ve özelikle de savaş mağdurlarından seçilen mülteciler batılı ülkelere kabul ediliyordu, şimdiye kadar bu mültecilerin sayısı ayda ortalama 5 bin civarındaydı. Ancak koronavirüs salgını yüzünden Mayıs ayına kadar toplam 2 bin mültecinin ancak adı geçen batılı ülkelere taşınması öngörülüyor.

UNHCR’nin durduğu çalışmalardan birisi de geri dönüş programı. Özellikle Avrupa’ya geçmek için Libya’da bekleyen veya Afrika ülkelerinde mahsur kalan ve memleketlerine geri dönmek isteyen mültecilere UNHCR yardım ediyordu. Şu anda Libya’da bulunan Ruandalı ve Nijeryalı yüzlerce mültecinin memleketlerine gitme taleplerinin gerçekleşmediği ve zor şartlarda hayat mücadelesi verdiği belirtiliyor.

Son olarak UNHCR’in geçtiğimiz hafta sonu Akdeniz’de mahsur kalan 406 mülteciyi kurtararak Libya’ya ulaştırdığı açıklandı. Ancak UNHCR artık koronavirüsünden dolayı bu tür kurtarma faaliyetlerinde de bulunmayacak. Mülteciler ve kaçak göçmenler için hayati öneme sahip tüm bu programların durdurulması yeni bir insani felakete yol açacağına dikkat çekiliyor.

Kamplarda şartlar daha da ağırlaştı

Uluslararası Sınır Tanımayan Doktorlar Birliği ise Covid-19 salgını nedeniyle kamplarda yaşam mücadelesi veren mültecilerin karşılaştığı gıda, hijyen ve sağlık gibi sorunları da daha ağırlaştıracağını bildirdi. Kamplara yardımların durdurulması ardından toplu ölümlerin başlayabileceği uyarası yapan uluslararası yardım kuruluşu, özelikle de Yunanistan’daki kamplara dikkat çekti.

Hali hazırda Yunanistan’ın Lesbos, Chios, Samos, Leros ve Kos gibi adalarında hali hazırda 42 bin mülteci kamplarda tutuluyor. Uluslararası Sınır Tanımayan Doktorlar Birliği bu mültecilerin yiyecek, içme suyu ve temizlik gibi hayati sorunlarının baş gösterdiğini belirterek Avrupa Birliği’ne acil çağrıda bulundu. Yunanistan’ın yükünün hafifletilmesi için AB’nin mültecileri hızlı bir şekilde devreye girerek mültecilerin birliğe üye ülkeler arasında dağıtılması talep edildi.

Mülteci dairesi yerine polis karar verecek

Bu arada koranavirüs yüzünden mültecilerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında gelen Almanya’da önemli bir değişiklik oldu. İçişleri Bakanlığı sığınma başvurularını kabul eden Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) yerine inisiyatifin polise verildiğini duyurdu.

BAMF çalışanlarını koranavirüsünden koruma gerekçesiyle yapılan değişikliğe göre polisler yakaladıkları kaçak göçmenlerin sığınma başvurusu yapıp yapmayacağına karar verecek, yeterli düzeyde sığınma gerekçisi olmayanlara sınır dışı kararı verilecek. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim